Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Therapeut tbs-kliniek geeft toe: 'Ik had seks met patiënte'

Voordat het DNA-bewijs was gevonden, ontkende de sociotherapeut stellig. Inmiddels vertelt hij een heel ander verhaal.

tbs-kliniek

In de rechtbank in Lelystad heeft een 60-jarige sociaal therapeut bevestigd dat hij seks had met een patiënte van de Oostvaarderskliniek in Almere, schrijft Omroep Flevoland. In het forensisch psychiatrisch centrum (FPC) behandelen ze tbs-patiënten met aantoonbaar risicovol gedrag.

Het OM eist achttien maanden celstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk tegen de therapeut. In eerste instantie werd de man verdacht van verkrachting, maar volgens de OvJ is er geen bewijs voor dwang. Wel heeft de verdachte inmiddels toegegeven seks te hebben gehad met de vrouwelijke tbs'er. Dit zou op 28 februari 2022 gebeurd zijn. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Wat is er gebeurd?

Maar wat heeft er zich nou precies afgespeeld tussen het slachtoffer en de therapeut? Daarover lopen de verhalen uiteen. In eerste instantie ontkende de sociaal therapeut überhaupt seks te hebben gehad met de patiënte. Later, toen zijn DNA was gevonden, gaf hij toe dat er wel degelijk iets is gebeurd.

Maar, zo geeft de 60-jarige verdachte aan: dat is is wel door het slachtoffer uitgelokt. Zij zou vaker hebben geprobeerd hem te verleiden en zich zelfs voor het raam hebben gevingerd, verklaart hij. Expres vol in het zicht. Dit soort avances maakte ze volgens hem vaker.

Toen zij op een gegeven moment hulp vroeg bij het schoonmaken van een lege kamer, en hij meeliep, zou ze hem de kamer in hebben getrokken. De therapeut zegt dat zij haar broek liet zakken en bukte. Toen is hij naar eigen zeggen overstag gegaan. Iets waar hij nu spijt van heeft, zegt hij in de rechtbank: "Ik had haar moeten beschermen."

Het DNA zou de patiënte volgens de verdachte expres hebben bewaard om hem te chanteren.

'Je bent over mijn grenzen gegaan'

Het slachtoffer geeft echter een totaal andere lezing van die bewuste dag. Via een advocaat laat ze weten dat de sociaal therapeut misbruik van haar kwetsbaarheid heeft gemaakt. Ze wilde nooit seks met de 60-jarige man, stelt ze. Uit haar verklaring: "Je bent over mijn grenzen gegaan."

De vrouw zegt daarnaast in het verleden veel misbruikt te zijn. Het voorval in de Oostvaarderskliniek zou daarom extra pijnlijk voor haar zijn.

Misdaad
  • Omroep Flevoland
  • NL Beeld