Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Marokkaans gerechtshof veroordeelt twee Nederlanders tot doodstraf

Shardyone S. (31) en Edwin R.M. (27) hoorden donderdag 19 januari hetzelfde oordeel van het gerechtshof in Marokko als in 2019: de doodstraf.

Doodstraf

Beide mannen zijn schuldig bevonden aan een vergismoord bij een café in Marrakesh. Daar schoten de twee in 2017 de zoon van een hoge rechter dood. Doelwit van de koelbloedige liquidatie was eigenlijk de Marokkaanse Nederlander Mustapha el F.

'Moes', zoals deze Mustapha el F. ook wel genoemd wordt, was tevens eigenaar van het café waar de aanslag plaatsvond. Hij was zelfs aanwezig die bewuste dag. Vlak voordat het kwaad geschiedde, verliet hij echter zijn plek op het terras, waarna de zoon van de Marokkaanse rechter zijn plaats innam. Deze jongeman (26) werd vervolgens van dichtbij doodgeschoten door iemand op een motorscooter.

De Nederlanders Edwin R.M. en Shardyone S., twee jeugdvrienden uit Amsterdam van Caribische komaf, werden kort na de moord opgepakt.

Link met Ridouan T.

De man die aan de dood ontsnapte, Mustapha el F. alias 'Moes', wordt gezien als de aartsrivaal van Ridouan T. Laatstgenoemde staat in Nederland terecht in het Marengo-proces, waarin hij door het OM wordt genoemd als leider van de Nederlandse mocro maffia.

Los van het feit dat Ridouan T. en het beoogde slachtoffer van de aanslag in het Marokkaanse café als vijanden worden beschouwd, wordt T. op meer manieren in verband gebracht met de liquidatie in Marrakesh. Zo zou een van de Nederlandse uitvoerders, namelijk Edwin R.M., letterlijk gezegd hebben dat Ridouan T. achter de vergismoord zit.

Ook zijn er twee broers en een neef van Ridouan T. veroordeeld tot gevangenisstraffen wegens betrokkenheid bij de vergismoord in het café.

Doodstraf?

Shardyone S. en Edwin R.M. gaan volgens de Telegraaf beiden in beroep bij de hoge raad (cassatie), in de hoop dat de hoge rechters de doodstraf omzetten in een gevangenisstraf. Niet dat het waarschijnlijk is dat ze daadwerkelijk geëxecuteerd zullen worden - de doodstraf is al sinds 1993 niet meer uitgevoerd in Marokko. Maar omdat de mannen nu ter dood zijn veroordeeld, is het niet mogelijk dat ze hun straf in Nederland mogen uitzitten. Dat zou bij levenslang wel kunnen.

Misdaad
  • NOS, de Telegraaf
  • iStock