Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Het kiezen van de juiste verlichting bij thuiswerken

Sinds corona zijn intrede heeft gedaan in de wereld zijn we met z'n allen meer thuis gaan werken. In het begin zaten we nog met onze laptops aan de keukentafel; inmiddels hebben de meeste van ons wel een betere werkplek ingericht. Ergonomie is belangrijk bij het inrichten van een werkplek: alles moet comfortabel zitten en rugklachten voorkomen. Wat vaak wordt onderbelicht is de aanschaf van goede verlichting. Verlichting bepaalt hoe je je voelt en hoeveel je gedaan krijgt op een dag. Tijd om je licht eens op te steken met dit artikel!

Verlichting

Bekijk je thuiswerkplek

Ga bij het kiezen van de verlichting eens na hoe je werkplek thuis eruit ziet: heb je een aparte werkkamer of zit je in de woonkamer aan een in elkaar geflanst bureautje? Een aparte werkkamer heeft natuurlijk de voorkeur, maar dat is niet voor iedereen mogelijk. Maar je kan verlichting op elke werksituatie aanpassen.

Soorten verlichting op een werkplek

Voordat je werkplekverlichting gaat kopen, bepaal dan eerst wat de functie wordt van de verlichting. Wil je praktisch werklicht of heb je liever een beetje sfeer? Je hebt verschillende soorten verlichting voor op een werkplek:

- Zo heb je vaak een bureaulamp voor direct licht. Zo kun je goed zien wat je aan het doen bent.

- Je hebt ook vaak een aantal vloer- en wandlampen voor sfeerverlichting.

- Met de hoge energieprijzen maken ook steeds meer mensen gebruik van LED strips en LED spots. Verderop gaan we de voordelen hiervan nog bespreken.

Bepaal de lichtsterkte en kleurtemperatuur

Om dit te kunnen bepalen is het goed om te weten wat deze begrippen precies inhouden. Lichtsterkte wil eigenlijk niks anders zeggen dan de helderheid waarmee het licht uitstraalt, dus hoe sterk je functionele werkverlichting is. Dit wordt uitgedrukt in de eenheid lux. Om goed werk te kunnen leveren wordt een minimum lichtsterkte aanbevolen van 500 lux.
Kleurtemperatuur wordt aangeduid met Kelvin. Hoe hoger de Kelvin-waarde, hoe feller en helderder het licht. Je geeft met de kleurtemperatuur de tint van wit licht aan. Er zijn verschillende soorten kleurtemperaturen:

- Zo heb je de kleurtemperatuur flame. Dit kun je vergelijken met het licht van de vroeger gloeilamp: zo'n 2200 Kelvin (lage waarde).

- Je kan ook kiezen voor extra warm wit als kleurtemperatuur. Dit is zo'n 2700 Kelvin (ook een lage waarde), te vergelijken met het gele licht van een ouderwetse halogeen lamp.

- Een andere keuze is warm wit. Dit kun je net als flame vergelijken met het licht van de vroeger gloeilamp: zo'n 2200 Kelvin.

- De keuze voor koel wit is geschikt voor plekken waar je alert en productief moet zijn. Het komt in de buurt van helder daglicht.

- Dan is er ook nog daglicht wit, dat is met 5500 Kelvin iets sterker dan een heldere onbewolkte dag (4000 tot 4800 Kelvin). Ook dit is productief licht.

LED verlichting als werkplekverlichting

Zoals eerder beloofd gaan we het ook nog even hebben over de LED verlichting. Er zitten een aantal voordelen aan:

- LED verbruikt in vergelijking met ouderwetse lampen een stuk minder stroom. Goed voor het milieu én de portemonnee.

- LED is duurzamer in gebruik. De verlichting is circulair: het gaat langer mee en er worden producten hergebruikt bij de productie van LED verlichting.

- Onderzoek heeft uitgewezen dat LED verlichting een positief effect heeft op hoe mensen zich voelen en hun prestaties.

- LED kun je op een dimmer aansluiten. Hierdoor kun je de lichtsterkte makkelijk aanpassen en is je werkplek nooit meer overbelicht.

Lifestyle
  • Unsplash, Yasmina H