Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Artsen claimen 'wondermiddel' tegen kaalheid ontdekt te hebben: 'Kost niks'

Het einde van de klassieke vleespet?

Kaalheid

De mens is een ijdel dier, dat moge duidelijk zijn. En hoewel er zat kerels zijn die de zogenaamde vleespet prima kunnen hebben - Vin Diesel, Humberto Tan, Bruce Willis, Dwayne 'The Rock' Johnson, Jack van Gelder, John van den Heuvel - is het verliezen van je manen voor veel gasten nog steeds een nachtmerrie.

Vooral op jonge leeftijd is het wel een dingetje. De inhammen vormen zich, waardoor er een soort Mickey Mouse-achtige coupe tot stand komt. Tegelijkertijd ontstaat er een soort penaltystip op de plek waar de kruin ooit welig tierde. Nee, het is niet makkelijk. Vandaar dat veel kwakzalvers daar sluw op inspelen. Met reclame voor supershampoos, zalfjes en andere middelen proberen ze hun producten aan de kalende man te slijten.

Verkeerde manier gebruikt

Toch blijken veel van die oplossingen minder goed te werken dan je wordt voorgespiegeld. De natuur blijkt doorgaans sterker dan de wetenschap. Maar die tijd is wellicht voorbij, als we Gina Kolata, een gerespecteerde journaliste van The New York Times, mogen geloven. Zij sprak een aantal artsen en dermatologen, die goed nieuws hebben voor alle 'helmhoofden' onder ons.

Ze lijken een 'wondermiddel' ontdekt te hebben tegen kaalheid. Een middel dat overigens helemaal niet nieuw is, maar wat wel op een andere manier ingezet kan worden dan hoe het tot dusver gebruikt is.

Minoxidil

Het gaat om minoxidil, een middeltje dat ook zit in verschillende shampoos, die op de hoofdhuid gesmeerd moeten worden om de uitdunning van de haardos tegen te gaan. Wat echter veel beter blijkt te werken, is het oraal innemen van een minoxidil-pil.

Dr. Brett King, een dermatoloog aan de Yale School of Medicine, stelt dat het ook nog eens vrij goedkoop is. Sterker het kost maar 'enkele centen per dag' en werkt ook nog eens vrij goed. Vandaar dat dermatologen in het buitenland het ook steeds vaker voorschrijven.

Patiënten nemen een zeer lage dosis van het medicijn, dit om bijwerkingen te voorkomen. Het spul was oorspronkelijk bedoeld om de bloeddruk op te voeren, maar door er hele kleine beetjes van in te nemen, treedt dat effect niet op. Al veel langer geleden kwam men erachter dat het bloeddrukmiddel een bijwerking had, namelijk... onbedoelde haargroei.

Helaas...

Hoewel verschillende buitenlandse dermatologen al zweren bij het middel, zo blijkt uit een artikel van Metro Nieuws, kun je minoxidil-pillen nog niet gewoon zelf kopen en zonder begeleiding gaan slikken. Volgens Dr. Rodney Sinclair, hoogleraar dermatologie aan de Australische universiteit van Melbourne, is er ook nog geen gedegen onderzoek gedaan.

Bovendien zijn er enkele kanttekeningen: het middel werkt niet bij mensen die al echt kaal zijn. Met het slikken van het middel verandert de gladde schedel niet ineens in een vers aangelegde en gezonde grasmat. Helaas, helaas.

Lifestyle
  • Metro Nieuws, The New York Times
  • iStock, ia_64