Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Man uitgescholden voor ‘kale klootzak’, klaagt werkgever aan voor seksuele intimidatie

Noem jij iemand wel eens kaal? FOEI! Volgens een arbeidsrechtbank in het Verenigd Koninkrijk is dit namelijk seksuele intimidatie. Je reinste grensoverschrijdend gedrag, dus. Je bent bij deze officieel gecanceld.

kaal

Seksuele intimidatie

Elektricien Tony Finn diende een claim in tegen zijn voormalig werkgever, British Bung Company, omdat hij zich seksueel geïntimideerd voelde door zijn leidinggevende, zo schrijft SkyNews. Seksueel geïntimideerd? Werd Tony Finn dan soms bij zijn ballen gegrepen? Floot zijn leidinggevende hem na? Kreeg hij een lading dickpics naar zich toegestuurd na werktijd? Driemaal nee.

Jamie King, de leidinggevende in kwestie, noemde Tony Finn een “kale klootzak”. Tony sleepte hem voor de rechter. Aan hen de taak om een onderscheid te maken tussen een belediging en grensoverschrijdend seksisme. De advocaat die het bedrijf vertegenwoordigde vond het klinkklare onzin: iemand een kale klootzak noemen kon volgens hem geen seksisme zijn, omdat vrouwen immers ook kaal kunnen zijn.

Uitslag

Toch besloot de rechtbank het als seksisme en seksuele intimidatie te bestempelen. “Kaalheid komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen,” luidde het oordeel. “Daarom zien we kaalheid als verwant aan het geslacht van Tony Finn.”

Tony een kale klootzak noemen zorgde er volgens de rechtbank voor dat zijn waardigheid geschonden was. Ook zorgde de opmerking voor een intimiderende werkomgeving voor de elektricien. Tony was volgens hen het slachtoffer van geslachtsgerelateerde intimidatie.

De hoogte van de schadevergoeding die Tony nu in ontvangst mag nemen is nog niet bekend. Hiervoor moet de rechtbank nogmaals samenkomen.

Verder heeft de uitspraak geen invloed op Tony’s werkzaamheden: hij werd in 2021 ontslagen bij het bedrijf. Zijn ontslag volgde nadat hij een verklaring over het incident had ingediend bij de bedrijfstop, geschreven op officieel briefpapier van de West Yorkshire Police. Dit zag het bedrijf als intimidatie. Tony gaf op zijn beurt aan dat dit het enige papier was dat hij voor handen had.

Bizar
  • iStock