Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Van der Plas vertelt over doodsbedreigingen: 'Hetzelfde lot als Pim Fortuyn'

Ruim een week geleden legde Van der Plas haar werkzaamheden als Tweede Kamerlid neer, wegens meerdere doodsbedreigingen. Inmiddels heeft ze de draad weer opgepakt, maar echt veilig voelt ze zich nog niet.

Caroline van der Plas

De gemoederen lopen hoog op door de stikstofkwestie. De overheid neemt radicale besluiten en rept met uitkoopbeleid en het opdoeken van bedrijven, en de boeren reageren daar weer op met demonstraties en blokkades, waarbij zelfs geschoten is door de politie.

Ook Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) mengde zich tot voor kort in het debat. Logisch, gezien de insteek van haar partij, waarmee ze bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen als nieuweling een zetel wist te veroveren. Maar dat het vast niet blijft bij dat ene stoeltje in de Kamer lijkt een zekerheidje. Vooral door de stikstofkwestie en het feit dat Caroline voor de boeren opkomt doet haar partij gigantisch stijgen in de peilingen. Ter illustratie: volgens Maurice de Hond is de BBB virtueel inmiddels van 1 naar 18 zetels gestegen.

Beveiliging opgeschroefd

Ze doet het dus goed, die Caroline. Maar dat niet iedereen even blij met haar is, bleek uit de bedreigingen die ze de afgelopen tijd kreeg. Die waren zelfs zo heftig dat de BBB-vrouw tijdelijk haar werk neerlegde en niet meer in de media of bij openbare bijeenkomsten verscheen.

Inmiddels is ze terug. De grotere publieke bijeenkomsten laat ze nog even links liggen, maar tv-optredens worden hervat, net als werkbezoeken. Met een hele sloot aan beveiliging, dat wel. Welke maatregelen er precies zijn getroffen is niet duidelijk, maar de politica pakt in ieder geval een hoop werkzaamheden buitenshuis weer op.

Doodsbedreigingen

Uit welke hoek de bedreigingen komen, is vooralsnog niet bekendgemaakt. Er zitten echter een aantal nare tussen. Zo zou haar 'hetzelfde lot als Pim Fortuyn staan te wachten' en wordt tenminste één doodsbedreiging onderzocht door het OM, vanwege de serieuze aard ervan. Ook de andere bedreigingen worden afgehandeld, aldus Van der Plas tegen RTL Boulevard.

De BBB'er reageert ook op de verhalen dat zij de bedreigingen verzonnen zou hebben voor haar eigen gewin. Van der Plas tegen Boulevard: "Dat er mensen zijn die echt denken zijn dat ik mijn familie doelbewust in angst zou brengen, voor mijn eigen PR, heeft mij erg geraakt. Dat mensen denken dat ik echt zo kwaadaardig zou zijn… Dat begrijp ik echt niet. Mijn familie is mijn alles en hun welzijn staat bij mij altijd bovenaan."

'Grote klasse van Geert'

Toch heeft ze ook 'honderden steunbetuigingen ontvangen' van mensen die achter haar staan. Én heeft ze 'speciale waardering' voor één specifieke collega: Geert Wilders. Hij was volgens haar een van de eersten die zijn steun uitsprak voor Van der Plas. "Dit terwijl hij zelf al achttien jaar in een lockdown zit en geen normaal leven meer kan leiden." Dat is "echt grote klasse", aldus de politica.

Nieuws
  • RTL Boulevard
  • Pro Shots/NL Beeld