Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Video | Van der Plas VS Derksen: 'Onnozel wicht'

Je kunt een hoop zeggen van Derksen, maar hij zegt het wel recht in haar gezicht.

Caroline van der Plas

De campagnemotoren draaien inmiddels op volle toeren. Politici zijn niet weg te slaan bij de media en de politieke kopstukken grijpen werkelijk elk moment moment aan om hun standaard riedeltje af te steken op radio of tv. Volstrekt begrijpelijk natuurlijk, er zijn namelijk stemmen te winnen. Volgens I&O Research lag het aantal zwevende kiezers zelfs nog nooit zo hoog als nu.

Ook de mannen van VI doen dit jaar mee aan het politieke geleuter. Niet met een debat of iets dergelijks, wel door een aantal partijleiders uit te nodigen. Sommige politici, zoals Omtzigt, laten die kans liggen. Andere figuren grijpen die mogelijk met beide klauwen aan. Caroline van der Plas is er daar eentje van.

Mot

Ongetwijfeld een spannend moment voor de BBB-vrouw. Er was een tijdje geleden immers wat mot tussen Johan Derksen en Caroline. Die laatste had naar eigen zeggen een gastoptreden voor het concert van John de Bever in Ahoy afgezegd omdat ze het niet gepast vond in verband met de bloederige schietpartijen in de havenstad. Derksen stelde dat de BBB-leider niet kwam opdagen omdat Van der Plas niet kon/wilde zingen met 'vertraging in haar oortje'.

Maar goed, water onder de brug, zeggen ze dan. De twee lijken de boel te hebben bijgelegd, maar dat betekent niet dat 'de Snor' zich inhoudt aan tafel bij VI. De grijze tv-maker gaat er ouderwets met gestrekt been in.

Maar niet voordat Genee een compilatie laat zien waarin Derksen eerst veelvuldig de loftrompet afsteekt over Van der Plas, om haar daarna bij de enkels af te zagen.

"Het kan snel omslaan hier hè", lacht Van der Gijp. "In 2 maanden!" antwoordt Genee.

"Ja, jullie lachen, maar in 2 maanden is er veel gebeurd hè", aldus Derksen op serieuze toon. Hij richt zich tot de BBB-leider en zegt haar dat ze 'te veel in de publiciteit' is geweest. 'Over exposure', volgens 'de Snor'.

Ten eerste moet Van der Plas van Derksen ophouden met 'boos Twitteren' als ze een keer kritiek krijgt. Daarnaast vindt hij het Telegraaf-interview een 'tragisch dieptepunt'. Derksen: "De mensen achter jou hadden dat beter moeten regelen. Je moet áltijd eisen dat je het verhaal mag lezen én dat je het recht hebt om aan te passen. Want je kwam er als een onnozel wicht uit!"

Van der Gijp: "En dat bedoelt 'ie positief!" De mannen lachen na deze opmerking de ballen uit hun broek.

'Beetje flauw'

"Wel een mooie ouderwetse uitdrukking", reageert Van der Plas. "Maar kijk, ik heb het verhaal gelezen, dat heb ik ook afgesproken." De politica legt uit dat ze weinig verbeterd heeft aan het stuk, omdat journalisten het vervelend vinden een verhaal terug te krijgen met allemaal rode strepen erin. "Wat ik alleen een beetje flauw vond", legt ze uit, "is dat je dan bij mij de 'euhs' er echt in laat zitten, maar bij anderen..."

Caroline tweette na het interview met de Telegraaf dat ze die 'euhs' en 'ahs' er bij iedere politicus in moeten laten zitten. Volgens haar is het een journalistieke keuze om dat wel of niet te doen. Hetzelfde geldt voor het feit dat er in het stuk te lezen was dat Caroline bepaalde informatie niet paraat had en een medewerker vroeg het even op te zoeken.

'Slechte periode gehad'

Volgens Derksen en Genee ging het echter ook om inhoudelijke zaken. Het maximale aantal gewenste asielzoekers, bijvoorbeeld. Of de lastendruk in de zorg. "Het was gewoon een slecht interview", vat Johan samen.

Van der Plas: "Ach, dingen gebeuren. Soms heb je goeie momenten, soms heb je wat minder goede momenten. En je moet ook gewoon doorgaan. Ik ga ook gewoon door. Ik moet er wel bij zeggen: ik heb een hele slechte periode gehad. Het was ook in de tijd dat het boek van Marcia (schrijfster Marcia Nieuwenhuis, red.) uitkwam. Dat heeft heel veel impact gehad. (...) Die weken waren niet mijn finest hours, zeg maar."

De komende tijd zijn er andere politici te zien bij Vandaag Inside. Onder andere Wilders (PVV) en Yeşilgöz (VVD) proberen zich staande te houden in de VI-studio.

Entertainment
  • Vandaag Inside
  • NL Beeld / Regiofotografie