Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Een speciaal hoesje voor je betaalpas: nodig of niet?

Van cash naar card naar contactloos: we krijgen er steeds meer manieren bij om van ons geld af te komen. Maar als het even kan, doen we dat het liefst wel veilig.

contactloos betalen

Veel bankpasjes zijn tegenwoordig geschikt om contactloos mee af te kunnen rekenen. Om te betalen hoef je alleen je pas tegen het pinapparaat te houden en voer je dus geen pincode in. Voor de veiligheid kan dit alleen tot € 25,-. Enorm handig natuurlijk, maar zijn de pasjes eigenlijk wel veilig?

Het nadeel van contactloos pinnen

Veel bankkaarten waarmee je contactloos kunt pinnen blijken gevoelig te zijn voor diefstal. Criminelen kunnen namelijk met een mobiel pinapparaat de pasjes ‘scannen’, door vlak langs je heen te lopen of dichtbij te gaan staan. Zo komen ze achter je pincode en kunnen ze die gebruiken om het jou geld afhandig te maken.

Op deze manier voorkom je het

Deze vorm van diefstal kun je gelukkig makkelijk voorkomen door een speciaal hoesje om je betaalpas te doen. Er zijn veel verschillende hoesjes verkrijgbaar. Zo’n hoesje hoeft niet duur te zijn: de prijzen lopen uiteen van een paar cent tot enkele tientjes. Een duurdere variant is de speciale portemonnee met RFID-bescherming. Zo’n portemonnee heb je wellicht wel eens voorbij zien komen.

Het enige nadeel van zo’n hoesje: je bent wel meer tijd kwijt doordat je je pasje er steeds uit moet halen en weer in moet stoppen wanneer je gaat betalen.

Je kunt ook je telefoon gebruiken om contactloos te pinnen. Dit kan veiliger zijn, omdat de pincode op je telefoon niet gescand kan worden door dieven. Om te betalen met je smartphone, heb je wel een databundel nodig. Kijk hier voor meer informatie.

Wel of geen speciale hoes of portemonnee?

In de praktijk komt diefstal door het scannen van je betaalpas niet vaak voor. Niet alleen kunnen dieven maar een klein bedrag contactloos pinnen (tot € 25,-), ook valt het al snel op als iemand met een benodigde mobiele terminal rondloopt. Maar wil je toch zeker zijn dat deze vorm van diefstal jou niet overkomt? Dan kan een hoesje voor jouw pinpas zeker geen kwaad. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen!

Lifestyle
  • Pexels, Pixabay