Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Diefstal elektrische auto’s: dit moet je weten

Een elektrische auto kost vaak flink wat geld. Extra vervelend, dus, als deze wordt gestolen. Wat je kunt doen om diefstal te voorkomen en wat je verder moet weten over diefstal van elektrische auto’s, dat lees je hier.

Diefstal

Tips om diefstal te voorkomen 

Als je een elektrische auto hebt, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om deze te beschermen tegen diefstal. Dit gaat verder dan de gebruikelijke tips, zoals je sleutel uit het contact/de auto halen en het stuurslot te gebruiken voordat je uit de auto stapt.

- Je autosleutel veilig opbergen: het liefst zo ver mogelijk van de auto vandaan, zodat deze niet op afstand gehackt kan worden. Je kunt er ook voor kiezen de sleutel in een speciaal RFID-hoesje of -kistje, dat radiografische straling onderbreekt, te stoppen.

- Een stuurslot kopen: naast het stuurslot dat af fabriek op je auto zit, kun je ook een fysiek stuurslot kopen om diefstal te voorkomen.

- Vind een veilige parkeerplek: of je de omgeving nu kent of niet, probeer je auto altijd te parkeren op een plek die goed verlicht en niet totaal verborgen is. Een laadpaal of parkeergarage zijn wat dat betreft handige opties.

- Installeer een alarm: als deze nog niet op de auto zit, laat dan een alarm installeren die afgaat bij diefstal.

- Kenteken graveren in de ruiten: het is misschien niet de gewenste route, maar door het kenteken van je auto in de ruiten te laten graveren, maak je het dieven lastig om met valse platen te gaan rijden.

- Schaf een tracker aan: mocht je auto dan toch gestolen worden, dan kun je dankzij een gps-tracker zien waar deze zich bevindt. Zorg ervoor dat de tracker niet op een voorspelbare plek zit en dieven deze niet makkelijk kunnen verwijderen.

Verzekeren voor diefstal

Voordat je een autoverzekering afsluit, is het aan te raden om te overwegen waarvoor je precies verzekerd wil zijn. De standaard WA-dekking biedt bijvoorbeeld geen dekking tegen diefstal, maar beperkt cascodekking (WA+) en allrisk-dekking (volledig casco) wel. Wat er precies wordt gedekt, dat is afhankelijk van de verzekering die je hebt afgesloten. Zo kun je bijvoorbeeld verzekerd zijn tegen schade aan of door de auto tijdens de diefstal, eventuele diefstal van accessoires (zoals sleutels of laadkabels) en garantie krijgen van vervangend vervoer.

Afhankelijk van het soort elektrische auto dat je rijdt, kan de hoogte van de verzekering variëren. Sommige merken en modellen hebben bijvoorbeeld een hoger diefstalrisico. Auto’s van het volledig elektrische merk Tesla worden nauwelijks gestolen.

Welke auto’s/merken worden het meest gestolen? 

In Nederland werden in 2023 in totaal 5.844 auto’s gestolen. Er zijn bepaalde merken en modellen waar dieven het extra op gemunt hebben. In ons land, maar ook in andere landen, is Toyota het merk dat het meest wordt gestolen. In 2023 werden liefst 1.166 exemplaren van dit merk buitgemaakt. Meer dan de helft (612 stuks) van de gestolen Toyota’s was een RAV4, gevolgd door de C-HR (284 stuks). De Japanse fabrikant maakt betrouwbare auto’s die relatief waardevast zijn. Veel Toyota’s zijn tegenwoordig elektrisch, dus het kan lonen om extra maatregelen te treffen om diefstal tegen te gaan.

Andere automerken die veel gestolen worden of hoog risico hebben, zijn:

  • Volkswagen
  • Peugeot
  • Ford
  • Mercedez-Benz
  • Alfa Romeo
  • Mazda
  • Hyundai
  • Fiat (specifiek de Fiat 500)

Diefstal van elektrische auto’s neemt toe 

De meeste elektrische auto’s zitten vol tech en veiligheidsvoorzieningen die de auto niet alleen geavanceerd, maar ook veilig en beveiligd maken. Hierdoor is het risico op diefstal relatief laag vergeleken met andere auto’s.

Volgens sommige experts spelen obstakels als het lastig kwijt kunnen van de auto en het moeten opladen tijdens de mogelijke lange reis ook een rol. Desondanks zien we de laatste jaren dat diefstal van elektrische auto’s toeneemt.

Uit cijfers van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) blijkt dat in de eerste helft van 2023 27 procent meer elektrische auto’s werd gestolen.

Een belangrijke kanttekening is dat het hier voornamelijk om hybride auto’s gaat. Slechts 6 procent van de gestolen elektrische auto’s was een volledig elektrisch model.

Lifestyle
  • Unsplash