En dat terwijl veel mensen met dergelijke problemen kampen. Het gevolg is dat mensen ook veel te laat een arts inschakelen en de problemen hierdoor alleen maar erger worden. Maar wist je dat anale problemen niet alleen heel normaal zijn, maar ook nog eens goed te verhelpen zijn? Blijf daarom niet te lang rondlopen met je klachten en schakel tijdig professionele hulp in. In dit artikel leggen we uit welke anale klachten allemaal kunnen ontstaan en hoe je deze weer kunt voorkomen.
Aambeien
Een van de meest voorkomende anale klachten zijn toch wel aambeien. Aambeien zijn uitstulpingen aan de binnen- of buitenkant van de anus. Deze kunnen heel veel pijnklachten en jeuk opleveren. Aambeien ontstaan doordat de zwellichamen in de anus verzakken. Hierdoor ontstaan de welbekende bultjes die zowel binnen- als buiten de anus gevoeld kunnen worden. Aambeien zorgen voor jeuk en pijn. Soms zorgen ze zelfs voor bloed bij de ontlasting. Er zijn verschillende unieke behandeltechnieken voor aambeien om deze chirurgisch te verwijderen, maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen.
Aambeien worden voornamelijk veroorzaakt door een te harde stoelgang of hard persen bij de ontlasting. Hierdoor komt er veel druk op de anus te staan en kunnen de zwellichamen verzakken. De beste manier om aambeien te voorkomen is dus om de spijsvertering te verbeteren en te zorgen voor soepele en regelmatige ontlasting. Er zijn echter ook situaties waarin aambeien simpelweg niet te voorkomen zijn. Bij bevallingen bijvoorbeeld. Heel veel vrouwen kampen met aambeien na de bevalling. Deze ontstaan gedurende de persfase of vlak na de bevalling als ze meer moeite hebben met hun ontlasting. Een chirurgische ingreep kan dan erg prettig zijn om het probleem te verhelpen. Preventieve maatregelen kunnen vervolgens gebruikt worden om aambeien in de toekomst te voorkomen.
Pijnklachten
In sommige gevallen zijn de anale klachten niet direct toe te schrijven aan een specifieke diagnose. Er is dan veel pijn, maar verder weet men niet wat er aan de hand is. Bij anale pijnklachten is van essentieel belang om zo spoedig mogelijk een arts in te schakelen. Deze kan de plek bekijken en vaak al een diagnose stellen, maar soms moet men ook doorgestuurd worden naar een specialist of een kliniek. Mogelijke oorzaken van anale pijn zijn infecties, fissuren, abcessen, aambeien, maar ook bijvoorbeeld een haarnestcyste in de bilspleet. In dergelijke gevallen is het belangrijk dat er zo snel mogelijk gehandeld wordt om erger te voorkomen. Pas als de oorzaak achterhaald is, kan een behandeling op maat worden bedacht. Vaak gebeurt dit middels medicijnen of een chirurgische ingreep.
Anale jeuk
Dan zijn er ook nog mensen die vooral veel last hebben van jeuk rondom de anus of in de anus. Heel vervelend, want dit kan erg onzeker maken en je dagelijkse bezigheden ontzettend beïnvloeden. Hoe de jeuk opgelost kan worden, is geheel afhankelijk van de oorzaak. In de meeste gevallen helpt het bijvoorbeeld al om aanpassingen met betrekking tot de hygiëne te doen, maar soms zijn er ook medicijnen of andere ingrepen nodig. Mogelijke oorzaken zijn allergieën, huidirritaties en infecties.
Fissuur
Een fissuur is een scheurtje in het slijmvlies van de anus. Dit kan heel veel pijn en jeuk veroorzaken. Fissuren zijn gelukkig goed te behandelen. Meestal zijn medicijnen voldoende. In ernstige gevallen kan soms ook een laserbehandeling worden aanbevolen. Een specialist moet de plek beoordelen om een passende behandeling te bepalen.
Anale klachten voorkomen
Hoewel anale klachten dus voor veel mensen heel gewoon zijn, wordt er nog te weinig over gesproken en weten veel mensen dus helemaal niet wat ze er aan kunnen doen. Voorkomen is in deze gevallen eigenlijk altijd beter dan genezen. Natuurlijk zijn er diverse behandeltechnieken die toegepast kunnen worden, maar liever zie je deze helemaal niet. Gelukkig zijn er genoeg manieren om de meeste klachten geheel te voorkomen.
In de eerste plaats door de spijsvertering te verbeteren. Als je spijsvertering niet lekker loopt, je last hebt van obstipatie en je ontlasting te hard is, dan zal dit gegarandeerd gevolgen hebben voor de gehele gezondheid en de anus zelf. Geef je spijsvertering een boost door je levensstijl aan te passen. Denk aan voldoende beweging, het eten van vezelrijke voeding en het niet ophouden van ontlasting. Zo zorg je ervoor dat je vaker toiletgang zult hebben, minder hard hoeft te persen en daardoor geen onnodige beschadigingen van de anus veroorzaakt.
Daarnaast speelt hygiëne ook een belangrijke rol. Weet hoe je de anus na stoelgang moet verzorgen. Gebruik bijvoorbeeld geen ruw toiletpapier en maak de huid om de anus altijd goed droog na het schoonmaken.
Als je kampt met (terugkerende) anale problemen is het belangrijk om een arts in te lichten. Deze kan op basis van jouw klachten en onderzoek een behandeling starten en preventief advies geven.
- Adobe Stock