Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Russische spion van flink kaliber gearresteerd na infiltratie Den Haag

“We zijn niet naïef en gaan ervan uit dat er meerderen rondlopen,” waarschuwt de AIVD.

ICC

Begin april heeft de AIVD een medewerker van de Russische inlichtingendienst GROe in de kraag gevat. De Rus, Sergej Vladimirovitsj Tsjerkasov, had met een valse identiteit gesolliciteerd (en was aangenomen) voor een positie als stagiair bij het International Strafhof (ICC) in Den Haag.

Spionagestage

Onder de valse naam Viktor Muller Ferreira had de man een stageplek bij het Strafhof weten te scoren. Hierbij deed hij zich voor als Braziliaan. Volgens Erik Akerboom, directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst komt het weinig voor dat soortgelijke infiltranten, ook wel “illegals” genoemd, ontmaskerd worden: “De GROe heeft jarenlang geïnvesteerd in het verhullen van de echte identiteit. Dat is een enorme inspanning.”

Een zeldzaam succesje voor de AIVD dus. “We zijn niet naïef en gaan ervan uit dat er meerderen van zijn kaliber rondlopen,” vertelt Akerboom. "We weten allemaal dat dit gebeurt, maar het is zelden zichtbaar”.

Het kan dus zomaar zijn dat er op dit moment alsnog meerdere Russische spionnen op strategische plekken hun snode spionnenplannetjes aan het uitvoeren zijn. Sergej mag dan wel gesnapt zijn, maar misschien vangt zijn maatje Boris wel de nodige vertrouwelijke informatie op bij het koffiezetapparaat.

Invloed

De gearresteerde spion had volgens de AIVD “toegang kunnen krijgen tot informatie en mensen die voor de GROe zeer interessant zijn” en mogelijk invloed kunnen hebben op strafzaken. En dat juist terwijl het Strafhof bezig is met een onderzoek naar oorlogsmisdaden van Rusland in Oekraïne.

De 36-jarige Rus is linea recta teruggestuurd naar Brazilië, waar hij nu achter tralies wacht op een strafzaak tegen hem.

Misdaad
  • iStock