Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

In elkaar geknutselde vuurwapens

Bij het afvuren klappen ze soms in duizend stukken uit elkaar. Toch zijn 3D-geprinte vuurwapens – hoe onbetrouwbaar ook – in Nederland bezig aan een opmars.

In elkaar geknutselde vuurwapens

Over hoeveel gevallen hebben we het nu eigenlijk? Vorig jaar zijn in veertien onderzoeken in Nederland 3D-vuurwapens en geprinte onderdelen in beslag genomen. Geen schokkende aantallen natuurlijk. Zeker niet in vergelijking met de duizenden reguliere vuurwapens die jaarlijks in beslag worden genomen.

Maar 2021 was wel het eerste jaar dat er überhaupt 3D-wapens in Nederland werden aangetroffen. Ook ontdekte de politie voor het eerst een aantal werkplaatsen waar deze plastic vuurwapens op grote schaal werden geprint. Voor zover bekend zijn deze doe-het-zelf pistolen en geweren in Nederland nog niet gebruikt bij schietpartijen, maar in het buitenland wel. Reden genoeg voor de politie en het Openbaar Ministerie om alvast aan de bel te trekken. Het hebben van 3D-wapens (of onderdelen daarvan) is in Nederland verboden, maar het publiceren en verspreiden van de ontwerpen ervoor niet. Dat moet veranderen, stellen de politie en Openbaar Ministerie. Zij dringen erop aan dat ook het publiceren en bezitten van de blauwdrukken strafbaar wordt gesteld, waardoor het fabriceren van 3D-vuurwapens een stuk moeilijker wordt. Op internet zullen er ongetwijfeld altijd plekken blijven bestaan waar deze bestanden eenvoudig te vinden zijn, maar het is in ieder geval een dappere poging om de opmars van de 3D-vuurwapens een halt toe te roepen.