doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Drillrappers zwaaien met messen en vuurwapens: 17 dodelijke seconden

Op 3 september 2019 kwam drillrapper Jay-Ronne Grootfaam (18) om het leven bij een steekpartij in Amsterdam-Zuidoost.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Drillrappers zwaaien met messen en vuurwapens

Slechts zeventien seconden duurt de confrontatie tussen Alexio F. (18) en Yamanney A. (20) met Jay-Ronne Grootfaam. Te zien is hoe F. het slachtoffer met een machete in zijn hals steekt. Het gevecht tussen de rivaliserende rappers begint om 19.15 uur in de hal van Bijlmerflat Florijn waar A. en Grootfaam met kapmessen naar elkaar zwaaien. Als de situatie zich razendsnel naar buiten verplaatst, steekt F. zijn rivaal Grootfaam van achteren neer. Hij overlijdt een dag later aan de halswond in het ziekenhuis. Een vriend van het slachtoffer raakt lichtgewond. De twee verdachten geven zich vier dagen na de dodelijke steekpartij aan bij de politie en zitten sindsdien vast. 

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Jay-Ronne Grootfaam was sinds 2018 actief als rapper onder de artiestennamen RS en TrappyDemon en maakte drillmuziek, een gewelddadige vorm van rap die in 2010 is ontstaan in Chicago en een paar jaar geleden van daaruit naar Zuid-Londen overwaaide. Om u een idee te geven: in Londen vielen alleen al vorig jaar ruim vijftig doden die worden toegeschreven aan het genre UK drill. Rivaliserende groepen rappers dissen en bedreigen elkaar in duistere videoclips. Vorig jaar waaide drillrap over naar Nederland: in clips beweren drillers hun postcodeterritorium met geweld te bewaken door te zwaaien met kapmessen en vuurwapens. Met bivakmutsen, maskers en zwarte kleding blijven de rappers anoniem. Opvallend is de jonge leeftijd van drillrappers en vooral hun aanhang waarbij sommige jongens van 13 al met machetes over straat lopen. Onlangs was in het NTR-programma Danny op Straat van presentator Danny Ghosen een interview met jonge drillfans in Groningen te zien. Ghosen legt hen voor dat ze worden opgehitst door drillrappers. Hun reactie: “Dat is bullshit. Zoals anderen naar ghetto luisteren, luisteren of maken wij drill. Dat is iets anders. Het is gewoon een muziekstijl.” Een jongen van 14 toont een machete: “Ik haal het in de winkel als protect voor opps. (bescherming voor vijanden, red.) Wie de vijanden zijn? Vierdrie! The other side.” (43 is de postcode van een andere wijk in Groningen, red.)

Een ander knulletje van 13 jaar: “Ik heb sowieso een mes bij me om me te verdedigen. Iedereen loopt tegenwoordig met een mes. Dat is een hype geworden.” Sociale media spelen een belangrijke rol in drillrap. Alles wordt razendsnel en ongefilterd verspreid. Iemand die in een YouTube-video met miljoenen views beledigd en uitgedaagd wordt, is eerder dan voorheen geneigd zijn rivaal neer te steken.

Prijs op hoofd

Frontmannen Grootfaam en Lowkey noemen hun crew FOG die uit Bijlmerwijk Venserpolder komt. Lijnrecht tegenover hun groep staat KSB uit de wijk Kraaiennest, met als ‘kopstuk’ rapper Karma K die na de moord op Grootfaam zou zijn ondergedoken. Volgens Het Parool gaat op straat het verhaal dat nabestaanden van Grootfaam 11.000 euro hebben uitgeloofd om de dood van Grootfaam te wreken.

In december 2019 is Panorama aanwezig bij de eerste pro-formazitting in de rechtbank in Amsterdam tegen de twee moordverdachten Alexio F. en Yamanney A. Het zou gaan om de rappers Wouter22 en GreyK. Ze zijn beiden niet aanwezig. Wel zijn er veel nabestaanden en vrienden van Grootfaam. Sommige dragen shirts met zijn gezicht erop. Tijdens de zitting komen er aardig wat nieuwe feiten naar voren. Zo duurde de confrontatie slechts zeventien seconden en staat alles op camera. Op het moment van de steekpartij was het druk op straat en zagen veel spelende kinderen alles gebeuren. Op camerabeelden staan meer mensen die betrokken waren bij de ruzie. Zij zijn op één na allemaal geïdentificeerd, maar worden niet vervolgd omdat ze geen onderdeel uitmaken van het gevecht. De nog jonge ouders van Grootfaam zitten rechtsvoor in de zaal en zuchten zwaar als advocaat Susan Koster van Alexio F. stelt dat het Openbaar Ministerie ‘veel te stellig is’ over de rol van haar cliënt als degene die Grootfaam zou hebben doodgestoken. Ze zegt dat op de video helemaal niet te zien is dat Alexio F. Grootfaam met een mes steekt. Daarnaast vraagt Koster de rechtbank om F. volgens het ‘adolescentenstrafrecht’ te berechten, ook omdat hij een verstandelijke beperking heeft en geen strafblad. Volgens deskundigen heeft hij een IQ van 69. Het OM noemt het een zeer kwalijke zaak dat in filmpjes die na de moord op Grootfaam online verschenen geen enkel berouw wordt getoond. Dat is pijnlijk voor de nabestaanden. Volgens de politie zou KSB een gewelddadige jeugdbende zijn die rond de flat Kikkenstein in Amsterdam-Zuidoost al jaren voor problemen zorgt met woninginbraken, overvallen, straatroven en mishandelingen. Inmiddels hebben hun drillvideo’s honderdduizenden views.

Lees het in Panorama

Dit is een voorstukje uit ons blad. wil je het hele artikel van Roel Janssen over de drillrappers lezen? Bestel Panorama dan HIER, of haal 'm nu in de winkel!

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws