Het Zorginstituut heeft een paar duizend Nederlanders gevraagd naar hun ideeën over hoeveel poen mensen moeten betalen aan zorgpremie en of dat afhankelijk moet zijn van hun levensstijl. En een opvallend groot deel van de ondervraagden ziet het wel zitten dat rokers, drinkers en vreetzakken dieper in de knip moeten tasten dan andere Nederlanders, namelijk 4 op de 10.
Zij vinden dat de levensgenieters maar iets meer moeten aftikken, omdat hun levensstijl meer risico's met zich meebrengt dan die van iemand die alleen maar biologische rucola en linkdraaiende geitenyoghurt in z'n giechel drukt.
Voorrang in de zorg
Daarnaast vindt maar liefst 19 procent van de ondervraagden zelfs dat zij voorrang zouden moeten krijgen in de zorg op iemand die rookt, drinkt of ongezond eet. Voor die groep lijkt gelijke behandeling binnen de zorg geen prioriteit te zijn.
Op social media barst direct ook een stortvloed aan kritiek los. Onder een bericht van RTL Nieuws stellen mensen dat er weinig verschil is met iemand die bijvoorbeeld autorijdt of ritjes op een motor maakt. "Kende ook flink bij vallen of loop je een risico", zegt ene Iris. " Dus ja, kende daar ook meer premie voor rekenen. Wat een bullshit."
Gelijke rechten
Een ander noemt sporters als voorbeeld. Iemand die vaak op een skateboard staat, loopt meer risico om zichzelf te verwonden dan iemand die de hele dag met z'n krent op een witte tuinstoel voor z'n huis zit. Raken ze beiden gewond, dan krijgt de luie stoelzitter ook geen voorrang omdat hij minder risico nam dan de skater. Jacob: "Iedereen betaalt evenveel premie voor de zorg, een ieder heeft dan ook gelijke rechten op zorg."
Mocht de premie in Nederland moeten stijgen om de kwaliteit van de zorg te waarborgen, zegt de helft van de ondervraagden niet bereid te zijn meer te betalen. Een kwart wil dat wel, als daarmee de kwaliteit van de zorg voor henzelf goed blijft.
- Hart van Nederland
- iStock, redhumv