Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Henny Vrienten overleden op 73-jarige leeftijd

Zojuist is bekendgemaakt dat Doe Maar-frontman Henny Vrienten op 73-jarige leeftijd is overleden. Zijn familie heeft het treurige nieuws via concertorganisator MOJO naar buiten gebracht. Een doodsoorzaak is niet bekend.

Henny Vrienten overleden op 73-jarige leeftijd

Henny Vrienten vergaarde beroemdheid als zanger van de Nederlandse band Doe Maar. Aanvankelijk wilde Vrienten helemaal niet meespelen met Doe Maar, omdat hij dat niet in zijn carrière vond passen. Vrienten ging uiteindelijk overstag, nadat hij ervan overtuigd raakte dat bij Doe Maar plezier hoog in het vaandel stond. Met Vrienten en Ernst Jansz - die destijd ook bij de groep aansloot - beschikte de band over twee begenadigde liedschrijvers die elkaars werk op een positieve manier beïnvloeden.

De moerstaal is de sleutel

Doe Maar mag je gerust de belangrijkste, populairste en meest vernieuwende Nederlandstalige popband noemen, een voortrekker van de hele reeks groepen die in het Nederlands is gaan zingen. Vóór Doe Maar had zingen in het Nederlands een wat achterlijk imago. De moerstaal leek tot dan geschikter voor schlagers en smartlappen en niet voor serieuze popmuziek. De band toonde zich voorloper van een beweging die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Doe maar wat succes

Doe Maar is een van de succesvolste bands in de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek. De vier studioalbums na Skunk haalden alle de nummer 1-positie in de albumlijsten en in de loop der jaren bestormden maar liefst zeven verschillende verzamelalbums de hitlijsten. Hiermee is Doe Maar commercieel de meest succesvolle Nederlandstalige groep. Zo stond het album Doris Day en andere stukken meer dan een jaar in de toonaangevende albumlijst van Radio Veronica, waarvan drie weken op één. Ook Skunk, 4Us (spreek uit: virus), Klaar en Symphonica in Rosso behaalden de hoogste positie. Van de singles was De bom de grootste hit. In het kernwapen-bange Nederland stond dit eigentijdse lied rond de Kerstdagen van 1982 vier weken bovenaan. Pa uit 1983 werd én alarmschijf én nummer 1. Gek genoeg kwam Sinds 1 dag of 2 (32 jaar), nota bene tot in lengte van jaren te horen als dé hit van Doe Maar niet verder dan een vijfde plaats in de hitnotering.

Het einde van Doe Maar (1)

Toen Henny Vrienten zag dat 10-jarige meisjes - en soms nog jongere - luidkeels en woord voor woord meeblèrden met het toch echt heel volwassen nummer Je loopt je lul achterna, besefte hij dat het einde verhaal was voor Doe Maar. De band was té populair geworden. Het succes was té groot. Avond na avond - soms middag na middag - zagen ze tientallen jonge meisjes flauwvallen in veel te warme en meer dan uitverkochte zalen. Ze konden ook niet dealen met het structurele verlies van hun privacy dat nu eenmaal bij de status van een grote band hoort. In 1984 besloten ze dat ze ermee gingen stoppen. Het uit elkaar gaan van de groep was voorpaginanieuws. Het achtuurjournaal van de NOS opende er zelfs mee op 22 februari. Op 14 april dat jaar gaf Doe Maar twee afscheidsconcerten in de Maaspoort in Den Bosch.

Het einde van Doe Maar (2)

Na het officiële einde in 1984 kwamen er toch nog diverse reünie-optredens. Ook werden er nog cd’s opgenomen die wederom uitermate goed verkochten. Je kunt gerust stellen dat de muzikanten van Doe Maar na de breuk beter hebben verdiend (ook aan hun afzonderlijke projecten) dan tijdens het zesjarig bestaan van de band. In 2000 kwam er een reünie met zestien optredens in Ahoy Rotterdam met bijbehorende cd Klaar. In 2008 volgden twee concerten in De Kuip in Rotterdam. Dat eerste optreden in het Feyenoord-stadion was in één uur uitverkocht, reden om er snel een achteraan te programmeren. Zelfs dat is nog niet het slotakkoord, in 2012 deed Doe Maar mee aan de Symphonica in Rosso in het Gelredome in Arnhem. Ze begonnen Heintje Davids-achtige trekjes te vertonen toen ze in 2013 nog maar eens zes grote gigs doen in Kerkrade, Utrecht, Enschede, Eindhoven, Groningen en Amsterdam. Op 29 december 2013 is er nog één soort van toegift. De documentaire: Doe Maar: Dit is alles werd de allerlaatste grote hit op tv én in de bioscoop.

Doe Maar zou afgelopen najaar beginnen aan een afscheidstournee, maar dat is er nooit van gekomen. Vanwege de slechte gezondheid van Vrienten kon het tournee niet doorgaan.

Familie

Vrienten laat zijn vrouw Gala Veldhoen en hun twee zoons, evenals een dochter uit een eerdere relatie achter. "Hij was een geweldige, liefhebbende vader en echtgenoot; een wijze, erudiete man met vlijmscherp gevoel voor humor en taal", vertelde de familie van Vrienten achteraf. Verder vragen ze om rust en privacy. De begrafenis zal in besloten kring plaatsvinden.

Entertainment
  • Ger Laan
  • Bruno Press