Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Volt zet Gündogan definitief uit fractie en royeert haar als lid

Volgens de partij is het "redelijkerwijs" niet mogelijk om haar bij de partij te houden.

Nilüfer Gündogan

Het zijn rumoerige tijden bij Volt. Kamerlid Nilüfer Gündogan werd vorige maand uit de fractie gezet nadat er meldingen waren binnengekomen van grensoverschrijdend gedrag. Hoewel een rechter onlangs heeft besloten dat het Kamerlid niet geschorst mag worden, lijkt het nu dat de partij voor een andere koers gaat. In een mail aan de leden is namelijk te lezen dat Gündogan definitief uit de fractie wordt gezet.

Volt-Kamerlid Nilüfer Gündogan werd door haar partij uit de fractie gezet, nadat er meerdere keren was geklaagd over grensoverschrijdend gedrag. Wat er precies heeft plaatsgevonden, is nooit bekendgemaakt, maar volgens Volt zou er sprake geweest zijn van ‘handtastelijkheden, intimidatie en ongewenste seksuele avances’. Gündogan deed vervolgens aangifte van smaad en laster tegen de melders, partijleider Lauren Dassen en tegen Volt zelf. De rechter bepaalde dat Gündoğan gelijk had, en dat Volt het besluit om het Kamerlid te schorsen terug moest trekken.

Nu lijkt het erop dat de partij anders over de kwestie denkt, want in een mail naar de 13.000 leden schrijft het bestuur dat de reacties van Gündogan op de meldingen indruist tegen de waarden van Volt. De aangiftes worden hierbij als voorbeeld genoemd, maar ook haar reactie in een artikel in NRC over de zaak en haar optreden van gisteravond in de talkshow Jinek.

In Jinek liet Gündogan namelijk weten dat ze van plan is om haar aangifte van smaad en laster uit te breiden, terwijl haar twee collega-Kamerleden twee dagen geleden hadden geëist dat ze de aangiftes helemaal zou intrekken. Ook vertelde ze dat ze van plan was om maandag terug te keren naar de Volt-fractie.

Uit de fractie

Het bestuur van Volt vindt dat het Kamerlid in haar publieke uitspraken over de meldingen niet heeft laten zien "dat zij bereid is om de ernst van de zaak in te zien". Ook zou ze doen "alsof haar gedrag niet ernstig is". De fractie gaat dinsdag stemmen over de beëindiging van haar lidmaatschap van de fractie, maar lijkt er al sprake te zijn van een "onoverkomelijk politiek conflict en een vertrouwensbreuk". Gündogan heeft al eerder laten weten dat ze haar Tweede Kamerzetel hoe dan ook wil behouden, maar zal ze dit volgens het bestuur niet meer bij Volt kunnen doen. Als de partij dinsdag instemt met haar vertrek, wordt het Kamerlid per 28 maart geroyeerd.

Gündogan kan tegen dat besluit bezwaar indienen bij de commissie van geschil en beroep. Volgens het partijbestuur is het besluit vandaag persoonlijk aan Gündogan gemeld. Haar advocaat Geert-Jan Knoops liet vanochtend weten dat het Kamerlid pas na het weekend gaat reageren op het besluit. Volgens hem wordt er aan een 'plan van aanpak' gewerkt, waar ze komende week mee naar buiten komt.

Nieuws
  • NOS, Twitter
  • Brunopress