Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

MIVD: Russische militaire inlichtingendienst hackt Nederlandse burgers

'Nederlandse routers, van zeg maar de bakker op de hoek, worden gebruikt door een statelijke actor', zegt Jan Swillens, directeur van de Nederlandse militaire inlichtingendienst tegen de Volkskrant.

Hacken

De Militaire Inlichtingendienst (MIVD) heeft ontdekt dat een eenheid van de Russische militaire inlichtingendienst genaamd GROe routers heeft gehackt van Nederlanders. MIVD-directeur Swillens legt in een gesprek met de Volkskrant uit dat het om routers van particulieren en kleine en middelgrote bedrijven gaat.

'Wereldwijd aanvalsnetwerk'

Eenmaal gehackt, maken de apparaten deel uit van een 'wereldwijd aanvalsnetwerk', schrijft de NOS. Dat netwerk, ook wel botnet genoemd, kan vervolgens ingezet worden om het netwerk van ministeries kapot te maken of lam te leggen. Maar ook voor spionage-, beïnvloedings- en sabotagedoeleinden. Dit gaat dan niet om huis-tuin-en-keuken-routers, maar om geavanceerde exemplaren die doorgaans door kleine bedrijven worden gebruikt.

Door het gebruik van slechte wachtwoorden en het accepteren van de standaardinstellingen, zouden de routers redelijk simpel te hacken zijn. De MIVD kwam de hacks op het spoor na tips uit het buitenland, waarna ze al snel meerdere Nederlandse IP-adressen ontdekten. Of de aanval iets met de oorlog te maken heeft, is niet bekend.

Eenheid 74455

Wel bekend: de bron van de hacks. Dat zou namelijk 'Eenheid 7455' zijn, een onderdeel van GROe, de militaire inlichtingendienst van de Russen. De groep staat ook wel bekend als Sandworm of BlackEnergy, en wordt door velen gezien als de gevaarlijkste hackgroep van de wereld.

Ter illustratie: 7455 schakelde met aanvallen in 2015 en 2016 al de stroom uit in grote delen van Oekraïne en verstoorde in 2018 de openingsceramonie van de Olympische Spelen in Zuid-Korea.

'Van de bakker op de hoek'

Hoeveel Nederlandse routers er door de hackgroep geïnfecteerd zijn geraakt, is niet bekendgemaakt. Wel geeft de MIVD aan dat alle eigenaren op de hoogte zijn gesteld van de hacks. Normaal gesproken laat de Nederlandse inlichtingen dienst niet zoveel los over aanvallen, maar MIVD-directeur Jan Swillens laat aan de Volkskrant weten waarom ze deze keer wel iets naar buiten hebben gebracht:

"De dreiging is soms dichterbij dan je denkt. Daar willen we Nederlanders bewust van maken", zegt hij. "Nederlandse routers, van zeg maar de bakker op de hoek, worden gebruikt door een statelijke actor."

Nieuws
  • NOS, de Volkskrant
  • iStock, BeeBright