Virtueel offensief
De Oekraïense websites werden op 16 februari getroffen door een zogeheten Mirai-botnet. Hierbij worden slimme (maar slecht beveiligde) apparaten als deurbellen en stofzuigers ingezet voor een grootschalig internetoffensief. Nee, dit betekent niet dat de fysieke locaties van deze Oekraïense doelwitten bestookt werden door hightech huishoudapparatuur. Het ging hier om een cyberaanval, waarvan de Britse, Amerikaanse en Oekraïense veiligheidsdiensten vermoeden dat deze is uitgevoerd door de Russische inlichtingendienst GRU.
Toch speelde ons land een hoofdrol bij deze digitale veldslag. Terwijl onze overheid Nederlandse cyberspecialisten richting het fysieke oorlogsgebied stuurt om te ondersteunen in de strijd tegen Russische hackers, blijkt een Nederlands bedrijf ondersteuning te bieden aan de tegenstander.
Schimmige websites
De aanval werd namelijk aangestuurd door een server die verhuurd word door een Nederlands bedrijf uit Wormer. Hoewel je in het Noord-Hollandse dorp geen tanks, raketwerpers of geharde Russische soldaten zult aantreffen, staat hier wel een datacentrum met een reputatie voor schimmige zaken. Tegen de eigenaren van het datacentrum, Bartholomeus K. En Reinier van E., loopt op dit moment al een strafrechtelijk onderzoek. Vorig jaar lag hun bedrijf onder vuur vanwege verdenking van belastingfraude.
Klanten van de twee houden zich vaak bezig met digitale zaken die niet door de beugel kunnen. Zo ook de 22-jarige ondernemer Sijmen Karel Bakker, die eerder al door het slijk ging omdat zijn hostingbedrijf de website van het radicaal-rechtse Vizier op Links onderdak bood.
Nu blijkt dat de server van dit bedrijf gebruikt was in de cyberaanval tegen Oekraïense partijen. Na een melding van de politie zegt Bakker de site ‘gelijk offline gehaald’ te hebben. Wie de server bij hem huurde, wil hij niet kwijt. ‘We controleren de identiteit van onze klanten. Deze is daar doorheen gekomen. Als de politie die informatie opvraagt, kunnen ze het krijgen.’ Aan NRC vertelt de ondernemer dat hij verder niets weet. ’Ik verhuur de servers, en wat mijn klanten ermee doen is hun verantwoordelijkheid. Maar als het tegen onze voorwaarden en de Nederlandse wet is, halen we zonder pardon alles offline.’
- NRC
- iStock