Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Lil' Kleine wil uitvaart Marokkaanse Rayan (5) betalen, krijgt bakken kritiek 

De rapper biedt zijn gunst aan via Instagram, maar krijgt niet louter positieve reacties op zijn voorstel.

Lil' Kleine

Dagenlang hielden mensen in Marokko, en later ook ver daarbuiten, hun adem in. Een vijfjarige jongen genaamd Rayan was vorige week dinsdag in een 32 meter diepe put gevallen en zat daar vast. Door de nauwe doorgang kon de jongen niet zomaar opgetakeld worden en iemand af laten dalen in de put was ook geen optie.

In plaats daarvan werd er naast de put een gat gegraven, waarna de reddingswerkers de jongen via de zijkant probeerden te bereiken. Ondertussen werd er via een slang zuurstof en water naar Rayan toe gepompt.

Overleden

Na een ingewikkelde reddingsoperatie die meerdere dagen in beslag nam, was het op zaterdag zover: Rayan werd bereikt. Maar tot groot verdriet van alle betrokkenen, kwam zijn redding te laat. Rayan bleek al te zijn overleden.

Niet alleen de reddingsactie zelf, maar ook het verdrietige nieuws dat de jongen het niet had overleefd ging de wereld rond. Van bekende voetballers en wereldleiders tot internationale acteurs en de koning van Marokko, de condoleances aan de familie stroomden binnen.

Lil' Kleine

Ook vanuit Nederland werd er volop gereageerd op het incident met tragische afloop en onder andere Lil' Kleine slingerde een bericht het internet op. De rapper voegde daar een bijzonder voorstel aan toe.

“Ik wil graag alle uitvaart koste betalen voor deze kleine strijder…", stelt Jorik Scholten, zoals de rapper echt heet, voor via Instagram-stories. "Met wie kan ik in contact komen om dit te laten gebeuren?"

Boze reacties

En hoewel het aanbod in eerste instantie een teken van barmhartigheid lijkt, zijn de reacties zeker niet onverdeeld positief, zo blijkt uit de commentsecties van diverse mediaplatforms. De rapper wordt daar veelvuldig uitgemaakt voor onder andere 'aandachtsgeil mannetje' en 'pauperkabouter'.

"Waarom wil een mislukte rapper die alleen maar negatief in het nieuws is een uitvaart betalen voor een jongetje uit Marokko?", vraagt iemand zich af. "Alleen maar om sympathiek over te komen in Nederland. Het is om te kotsen hoe doorzichtig dit is. De koning van Marokko heeft gisteren als eerste aangegeven om de uitvaart te betalen."

Suggestie van Dchar

Iemand die de boel iets positiever insteekt, is Mocro Maffia-acteur Nasrdin Dchar. Zijn reactie: "Nu je aangeeft iets te willen betekenen, is het misschien een idee om te kijken hoe een ongeluk als deze voorkomen had kunnen worden. En het antwoord daarop is vrij simpel: goede waterputten bouwen op plekken waar het hoognodig is. Dus dacht ik: is het niet een idee om met jouw netwerk en vermogen een waterputten-project op te starten?"

Of Scholten nog iets gaat doen met het idee van Dchar is niet bekend. De uitvaart van de 5-jarige Rayan is in ieder geval al geweest; het jongetje werd maandag in een familiegraf begraven op een heuvel bij het Marokkaanse dorpje Tamarot. Alle mensen uit het dorp Ighrane, de plek waar Rayan in de put viel, waren aanwezig bij de plechtigheid.

Nieuws
  • MediaCourant, HvN
  • Patrick van Emst/Brunopress.nl