Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Marokkaanse rechters draaien doodstraf twee Nederlandse moordenaars mogelijk terug

Shardyone S. en Edwin R.M. werden tot de doodstraf veroordeeld door het Marokkaanse gerechtshof, maar maken nu een kans op een lichtere straf.

Moordenaars

Foto boven: Edwin R.M. (links) en Shardyone S.

Beide mannen werden in 2019 schuldig bevonden aan een vergismoord bij een café in Marrakesh. Daar schoten de jeugdvrienden Shardyone 'Dyon' S. en Edwin R.M. in 2017 de zoon van een hoge rechter dood. Doelwit van de koelbloedige liquidatie was eigenlijk de Marokkaanse Nederlander Mustapha el F. alias 'Moes', iemand die gezien wordt als een aartsrivaal van Ridouan Taghi. Deze 'Moes' was ook de eigenaar van het café, maar voordat het kwaad geschiedde, verliet hij zijn plek op het terras en ging de zoon van de Marokkaanse rechter daar zitten. De jongeman (26) werd vervolgens van dichtbij doodgeschoten.

De schutters S. en R.M. werden zwaar gestraft en kregen de doodstraf. Iets dat in 2023 door het gerechtshof in hoger beroep werd bekrachtigd. En hoewel de doodstraf al jaren niet meer wordt uitgevoerd in Marokko, zitten de Nederlanders wel al 7 jaar in een piepkleine, geïsoleerde cel van 2 bij 2 meter.

Kans op lichtere straf

Maar daar kan verandering in komen. Het hoogste rechtsorgaan in Marokko heeft de zaak terugverwezen naar het gerechtshof omdat de rechters te weinig rekening zouden hebben gehouden met 'verzachtende omstandigheden'. Het duo heeft namelijk een boekje opengedaan over de moord en wie erachter zouden zitten.

Een terdoodveroordeelde mag van Marokko niet overgeplaatst worden naar een bajes in het buitenland. Maar mocht het moordduo in een nieuwe rechtszaak tot levenslang of een kortere gevangenisstraf veroordeeld worden, dan kunnen Shardyone S. en Edwin R.M. mogelijk wel hun straf in Nederland uitzitten. Dat schrijft de Telegraaf.

Link Taghi

Kort na de moordaanslag werden Shardyone 'Dyon' S. en Edwin R.M. aangehouden. Later bleek dat de twee al in de gaten werden gehouden door de autoriteiten. Het duo zweeg in eerste instantie, maar legde na de fikse veroordeling verklaringen af.

"Edwin R.M. verklaarde dat Taghi achter de aanslag zat", zo is te lezen in de Telegraaf. Naast Edwin R.M. en Shardyone S. werden er bovendien twee broers en een neef van Ridouan Taghi veroordeeld wegens betrokkenheid bij de vergismoord in het café. Het eigenlijke doelwit Mustapha el F. alias 'Moes' is later zelf opgepakt en veroordeeld tot 15 jaar cel in een andere zaak.

Misdaad
  • Politie Marokko