Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

(Oud-)medewerkers Ajax over ‘geilneef’ Overmars: ‘Steeds dwingender’

Een aantal (oud-)medewerkers van Ajax zijn via AD en NRC naar buiten gekomen met verhalen over Marc Overmars. Ze vertelden onder andere dat de voormalig directeur voetbalzaken seksueel geladen berichten en dickpics naar vrouwelijke collega’s stuurde.

(Oud-)medewerkers Ajax over ‘geilneef’ Overmars: ‘Steeds dwingender’

Uit de verklaringen wordt al snel duidelijk dat Overmars al jaren bekend stond als de ‘geilneef’ van Ajax. Hij begon vaak ogenschijnlijk onschuldige gesprekken met vrouwelijke collega’s, die al snel ‘steeds dwingender’ werden. Hij vertelde de vrouwen dat hij ‘iets voelde opkomen’ en vroeg wat ze aan hadden. Eén vrouw zegt bovendien dat ze meerdere malen dickpics van Overmars heeft ontvangen.

‘Haantjescultuur’

Meerdere vrouwen gaven aan dat er een vervelende cultuur hangt bij Ajax. Er werd vaak gesproken over ‘haantjesgedrag’ en een ‘apenrots’. Machtsmisbruik was niet bespreekbaar en daardoor kon ‘seksueel wangedrag gedijen’.

Ondergeschikte vrouwen werden vaak op hun uiterlijk aangesproken en er zouden stereotype grapjes worden gemaakt. Eén vrouw werd tijdens een borrel stiekem gefotografeerd, waarna mannelijke collega’s samen commentaar gaven op de foto. Een andere vrouw werd aangesproken door een speler, die suggereerde dat ze ‘samen een hokje konden opzoeken’.

Het gedrag van Overmars zou volgens de geïnterviewden in NRC en AD al jaren bekend bij Ajax bekend zijn. Ze melden ook dat het de clubleiding vrijwel onmogelijk ontgaan kan zijn. Meerdere vrouwen zouden zich bij Algemeen Directeur Edwin van der Sar hebben gemeld met klachten. In het AD ontkent hij stellig dat hij er iets van wist.

Ontslag

NRC meldt dat er kort na de uitzending van BOOS een onderzoek werd gestart bij de club. Edwin van der Sar stuurde een mail rond, waarin hij liet weten hernieuwde aandacht te willen geven aan het tegengaan van seksueel wangedrag. Overmars zijn vertrek werd afgelopen zondag - 12 dagen na de mail - aangekondigd op de website van de club.

De reden die voor zijn ontslag werd gegeven was ‘het gedurende een langere periode versturen van grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega's ligt ten grondslag aan zijn besluit om te stoppen’.

Zelf reageerde Overmars ook op het ontslag. "Ik schaam me kapot. Vorige week werd ik geconfronteerd met meldingen over mijn gedrag. En hoe dit op anderen is overgekomen. Helaas realiseerde ik me niet goed dat ik hiermee grenzen heb overschreden, maar dat werd me deze dagen wel duidelijk. Daardoor voelde ik opeens een enorme druk.”

"Ik bied mijn excuses aan. Zeker voor iemand in mijn positie is dit gedrag niet goed te praten, dat zie ik inmiddels ook in. Maar te laat. Ik zie geen andere optie dan te stoppen bij Ajax. Dit heeft ook grote impact op mijn privésituatie. Daarom verzoek ik iedereen mij en mijn gezin met rust te laten."

Sport
  • Pro Shots