Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Diederik Gommers: ‘Kabinet doet alsof eigen uitingen van OMT kwamen’

Diederik Gommers doet in een aantal recente interviews zijn beklag over de acties van het kabinet. Volgens hem misbruiken politici de experts die in het OMT zitten.

Diederik Gommers: ‘Kabinet doet alsof eigen uitingen van OMT kwamen’

Diederik Gommers was de afgelopen meerdere keren te gast bij radio-programma’s waarin hij zich uitsprak tegen de corona-aanpak het kabinet. Volgens hem wordt de samenwerking met het OMT door het kabinet misbruikt. “Het OMT, en die vergaderingen, en die adviesbrief, dat is prima. Maar waar ik moeite mee heb is dat het demissionair kabinet soms uitingen doet als zijnde van het OMT. Ook in het nieuws, alsof wij dat gezegd hebben. Dat is niet zo, en dat kun je niet corrigeren”, vertelt hij in een interview bij Radio 538.

Gommers geeft nog een ander voorbeeld van slecht handelen door het kabinet. Naar zijn mening wordt de illusie vaak gewekt dat het kabinet bepaalde maatregelen wel in móet voeren, omdat het OMT bepaalde adviezen geeft. Daar is de IC-arts het niet mee eens. “Je moet niet zeggen: ‘Omdat het OMT het geadviseerd heeft, konden we niet anders.’ Dat vind ik niet, dat is gewoon het besluit van het kabinet of de politiek.”

Gommers pleit dan ook voor het openbaar maken van de OMT-vergaderingen, zodat burgers duidelijk kunnen zien wat de adviezen zijn en welke maatregelen daar uit voort komen. “Film het, laat het zien, en als mensen geïnteresseerd zijn: kijk mee.”

Einde OMT-lidmaatschap

Eerder deze week liet Gommers weten dat hij vanaf volgend jaar geen lid meer is van het OMT. De reden daarvoor is het einde van Gommers zijn tweede termijn als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. De voorzitter van NVIC is automatisch lid van het OMT. Het is echter een taak die maximaal twee termijnen van drie jaar door één persoon vervuld kan worden en 2021 was het laatste jaar van de tweede termijn van Dokter Gommers. Aan het eind van dit jaar eindigen dus zowel zijn taken als voorzitter van de NVIC als die bij het OMT.

Nieuws
  • Pro Shots