Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wie is rijkeluiszoon en 'Lambo-schutter' Gordon F.?

Uit de editie van 17 november 2021: Hij is het zwarte schaap van de rijkste vastgoedfamilie van Nederland. En de trekker kan hij snel overhalen. Het laatste wapenfeit waarvan hij wordt verdacht: het schieten op de bestuurder van een razendsnelle Lamborghini, vlakbij zijn zwaarbeveiligde villa in Lijnden. Wat bezielde Gordon F. (40) op deze maandagochtend in oktober? En waarom verzeilde de steenrijke kleinzoon van een vastgoedtycoon in de criminaliteit?

Wie is rijkeluiszoon en 'Lambo-schutter' Gordon F.?

Schoten en gebrul van automotoren. Dat horen de bewoners van de Hoofdweg in Lijnden kort voor het aanbreken van de dag. Wanneer zij even na vijf uur in de ochtend van 11 oktober de gordijnen opendoen, zien zij in het donker een fluorescerend gele Lamborghini dwars geparkeerd aan de kant van de weg staan met daarin een gewonde man, die korte tijd later door een ambulance wordt afgevoerd.

“Een paar knallen die je niet kunt plaatsen, gepaard gaand met het geluid van een sportwagen,” vertelt een getuige de lokale media. “Toen hoorden we nog een paar schoten en wisten we dat het niet pluis was.” Bij het eerste licht van die maandag kunnen sporenonderzoekers bij de opvallende Lambo hun werkweek beginnen.

Wat is er deze zondagnacht gebeurd in dit polderdorp onder de aanvliegroutes van Schiphol?

De verklaring van het 29-jarige slachtoffer in de Lambo, die in zijn borst geraakt wordt bij het incident, licht een tipje van de sluier op. Hij zou zijn beschoten bij de villa van Gordon F. en daar zijn weggevlucht met een schotwond. Waarna hij drie straten verder zijn auto langs de kant van de weg parkeert om de hulpdiensten te bellen.

Nadat die zijn uitgerukt en zijn verwondingen blijken mee te vallen, zegt hij liever geen aangifte te willen doen tegen de persoon die de schoten heeft afgevuurd. Twee dagen later wordt bekend met wie hij kennelijk de confrontatie niet verder wilde aangaan, want dan arresteert de politie in de Amsterdamse Cornelis Schuytstraat de bewoner van het huis in Lijnden waar het geweld zou hebben plaatsgevonden. Het gaat om Gordon F., een ‘bekende uit het criminele milieu’. Volgens de politie is hij degene die heeft geschoten op de bestuurder van het Italiaanse racemonster. Of daar in ieder geval volgens het Openbaar Ministerie (OM) ‘bij betrokken was’.

De gewonde man in de sportwagen werd trouwens ook korte tijd vastgehouden in verband met de schietpartij. Twee dagen later kwam hij weer op vrije voeten. Na berichten in de media liet hij via zijn advocaat nog wel verontwaardigd weten dat hij niet de eigenaar van de felgele Lamborghini Huracán was – een bolide die meer dan 300.000 euro kost en zo’n 600 pk onder de elegante motorkap heeft – maar dat hij er slechts ‘voor zijn werk’ in reed. Volgens zijn raadsman als een ‘succesvolle ondernemer in de automotive- en vastgoedbranche’. Inmiddels is de man geen verdachte meer in de zaak. En hij ontkent een conflict te hebben met Gordon F., of met iemand anders.

F. ‘flipte gewoon’

De 29-jarige Amsterdammer mag van geluk spreken dat hij de schoten heeft overleefd, want een eerder doelwit van F. kan het niet meer navertellen. In 2001 schiet de pas 21-jarige Gordon Daan F. namelijk zijn drugsdealer neer na een ruzie in de woonkamer van diens huis in Amsterdam. De drugsdealer maakt een schampere opmerking over zijn toenmalige vriendin. “Ze ziet er zonder kleren toch beter uit,” suggererend dat hij haar eerder naakt heeft gezien.

Daarop pakt de zwaar aan cocaïne verslaafde F. zijn wapen en drukt hij één keer af. De kogel doorboort het hart en de long van de 36-jarige Frank Roele, die ter plekke sterft, op de stoep van zijn eigen woning.

G. F., zoals de schutter dan in de krant wordt aangeduid, wordt voor de aanslag aangehouden en veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar. Tijdens de rechtszaak probeert hij te verklaren waarom hij Roele om het leven bracht.

“Ik flipte gewoon, weet je,” is zijn uitleg. De officier van justitie eist in eerste instantie tien jaar tegen F. voor moord. Het OM denkt dat F. na de opmerking van Roele is teruggelopen naar de gang, zijn wapen heeft gepakt, en toen pas schoot. En dus de tijd heeft gehad om zich nog te beraden over zijn stap.

Maar de rechtbank oordeelt dat F. na de plotselinge opmerking van Roele over zijn vriendin uit zijn dak ging en in een reflex besloot hem neer te schieten. Hij zou in een beweging het wapen hebben doorgeladen, om daarna de trekker over te halen.

Een psychiater die F. heeft onderzocht stelt wel vast dat hij zich ‘overmatig jaloers’ en ‘opgefokt’ gedraagt. Overigens wordt de gevluchte F. pas twee dagen na zijn daad door de politie opgepakt, op basis van een gesprek dat hij voert met zijn advocaat, waarop zijn schuilplaats kan worden bepaald. F.’s advocaat maakt nog even bezwaar tegen de inbreuk op het contact met zijn cliënt, maar de rechtbank gaat daar niet in mee.

De rechters houden rekening met het feit dat de jonge Gordon F. geen strafblad heeft en F. krijgt zoals gezegd uiteindelijk een drie jaar kortere straf dan geëist door de officier.

Op een dodenlijst

De veroordeling luidt wel het begin van de criminele carrière van F. in. En niet zo’n beetje ook. Er gaat een aantal jaren overheen, maar in 2013 blijkt dat F. in contact staat met een van de meest beruchte misdadigers van dat moment. Het gaat om Samir ‘Scarface’ Bouyakhrichan, destijds al een concurrent van de pas later bekend geworden organisatie van Ridouan T.

Gordon F. wordt dan genoemd als een van de ‘boekhouders’ van Scarface. Hij zou vastgoed van Scarface op zijn naam hebben gezet. Ook de auto waarin Scarface in 2014 reed toen hij in Marbella werd geliquideerd, stond op Gordon F.’s naam geregistreerd. Dat was zelfs oorzaak voor verwarring aan de zijde van de Nederlandse justitie. Men dacht daardoor namelijk eerst dat er twee slachtoffers te betreuren waren.

Na de moord op Scarface krijgt Gordon F. van de politie te horen dat hij op een dodenlijst staat. En in 2015 worden twee mannen ervan beschuldigd in Amsterdam-Oost een peilbaken onder de Porsche Panamera van Gordon F. te hebben willen plakken. De politie verdenkt ze van het voorbereiden van de liquidatie van Gordon F.

De poging mislukt trouwens tot twee keer toe. De mannen slagen er niet in het baken onder de kofferbak geplaatst te krijgen. Later op de avond lukt ze dat ook niet aan de bestuurderszijde. Tijdens de rechtszaak stelt een van hen dat zij slechts probeerden de auto te stelen. De mannen worden door de rechter vrijgesproken van de aanklacht. Er kan niet worden bewezen dat ze bezig waren de mogelijke liquidatie van Gordon F. voor te bereiden. Als vervolgens Najib Himmich, bijgenaamd Ziggy, in hetzelfde jaar spoorloos verdwijnt, en er 34 keer wordt geschoten op Peter ‘Pjotr’ R. – beiden uit het voormalige kamp van Scarface – vlucht Gordon F. naar verluidt naar Dubai. Uit angst de volgende in het macabere rijtje te worden.

Het is een mistige, druilerige dag in Lijnden. Er brandt geen licht in het zwaarbeveiligde huis van Gordon F. In de straat waar hij woont is een aantal garagebedrijven gevestigd. Om de moderne woning en de lange achtertuin van F. is een groot hek aangebracht en er staan camera’s op palen. Ook hangt er een bordje dat waarschuwt voor de hond. Volgens een makelaarssite is de geschatte waarde van deze villa zo’n 3 miljoen euro. De kast heeft negen kamers en beschikt over een zwembad en een jacuzzi. Dat de eigenaar er een decadente levensstijl op nahoudt, blijkt uit een streetview-foto van het huis. Daarop is te zien dat de bewoner een mobiele hondentrimsalon op bezoek heeft, inclusief bad, waarin de hond met waterstralen kan worden gemasseerd.

Buurtbewoners vertellen de krant kort na de schietpartij dat er geregeld gefeest wordt in het huis, met flink wat lawaai en in het oog springende vrouwen. Zij zijn niet scheutig met het geven van informatie over de bewoner. Blijkbaar voelen ze zich daarbij niet veilig. Ze vertellen ook dat ze de bewoner nauwelijks kennen. Hij stapt altijd pas uit zijn auto als hij zijn terrein is opgereden en de hekken zich weer achter hem hebben gesloten, aldus een buurman.

Lees verder op de volgende pagina.

Misdaad
  • ANP, Facebook, Google Streetview en Kroonenberg Groep