Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wie is rijkeluiszoon en 'Lambo-schutter' Gordon F.?

Een fortuin als erfenis

Al deze rijkdom is trouwens niet per se afkomstig uit criminele activiteiten, ook al heeft het er misschien de schijn van. Gordon F. is namelijk naast een veroordeelde moordenaar ook een erfgenaam van een van de rijkste vastgoedondernemers in het land: Jacob ‘Ome Jaap’ Kroonenberg. Hij is de grondlegger van het inmiddels tot Kroonenberg Groep omgedoopte bedrijf, dat onder meer eigenaar is van een luxe winkelcentrum in Amstelveen en een shoppingpromenade in de Amsterdamse Kalverstraat. Gordon is Jaaps kleinzoon, zoon van een dochter van de vastgoedmagnaat. Deze dochter was korte tijd getrouwd met een Surinaamse makelaar, met wie ze in 1981 een kind krijgt, dat ze de voornamen Gordon en Daan geven. In 1996 komt Kroonenberg te overlijden. Gordon F. ontvangt een niet onaanzienlijk aandeel van de erfenis. Uit documenten blijkt dat hij 18,5 procent van het kapitaal van het bedrijf in handen kreeg. De geschatte waarde van het geërfde vermogen van Gordon F. is 190 miljoen euro. Dat fortuin zou inmiddels zelfs zijn gegroeid.

Informatie die het tijdschrift Quote hierover boven water haalde, bevestigt dat.

F. plaatste afgelopen juli een bedrag van 270.446.446 euro in een bv., waarvan hij eigenaar, oprichter en bestuurder is. Hij nam eerder voor 2,5 miljoen euro de villa waarin hij tot voor kort woonde over van zijn moeder. Daarvoor kreeg hij van haar een hypotheek van 10 miljoen. In september verdwijnen al deze cijfers plotseling in een stichting, meldt de financiële glossy. Volgens Quote is dit niet ongebruikelijkbij rijke families.

F. runt met zijn geld bedrijven in de bovenwereld. Het gaat onder meer om een autotuningbedrijf, gevestigd in het havengebied van Amsterdam-Noord, waar dikke Mercedessen en BMW’s worden gepimpt. Gordon F. gaat met deze auto’s geregeld naar het circuit van Zandvoort om daar te racen. “Ik kom met twee M3’tjes,” laat hij weten op de inschrijvingspagina van een race-event. Hij bedoelt hiermee de twee gifgroen geverfde BMW’s, waarvan diverse racefilmpjes zijn terug te vinden op de site van het tuningbedrijf.

De steenrijke kleinzoon van de vastgoedtycoon is in 2018 ook een tijdje eigenaar van het onder BN’ers populaire Italiaanse restaurant Cinema Paradiso in de Amsterdamse Westerstraat. Twee jaar later schiet een man zijn wapen leeg op de pui van het restaurant. Kort hierna sluit burgemeester Halsema het restaurant, omdat het volgens haar in handen is van een eigenaar die betrokken is bij georganiseerde drugscriminaliteit. Meteen wordt F.’s naam weer genoemd in verband hiermee. Gordon F.’s advocaat Gerald Roethof laat daarop weten dat F. al anderhalf jaar geen bemoeienis meer heeft met het restaurant. “Hij leeft al jaren een rustig en teruggetrokken leven en is niet bekend met enig conflict dat speelt omtrent zijn persoon.”

Op de LinkedIn-pagina van Gordon F. staat tot op de dag van vandaag vermeld dat hij directeur is van het autotuningbedrijf én het inmiddels gesloten Italiaanse restaurant in de Amsterdamse Jordaan.

Gepantserde BMW

Een jaar voor de ophef over Cinema Paradiso heeft Gordon F. ook aan de rechter laten weten dat hij met zijn activiteiten al drie jaar probeert ‘op het rechte pad’ te blijven en ‘uit zijn oude wereldje te stappen’. Dat is op het moment dat hij als getuige heeft moeten verschijnen na de liquidatie van Rachid Kotar, op 12 december 2019.

Net als F. zelf is ook hij een voormalige beschermeling van Scarface. F. verklaart na de moord dat Rachid een oude bekende is. Hij zegt hem al tien jaar te kennen als ‘een loyale jongen’, die hij in de weken voor de moord zelfs nog twee keer heeft ontmoet.

Gordon beweegt zich dan kennelijk nog steeds in het kringetje van keiharde en genadeloze criminelen. Rachid K. wordt met schoten om het leven gebracht wanneer hij zijn 4-jarige zoontje op een parkeerplaats in Amstelveen op de achterbank tilt. “Mijn vader, mijn vader!” roept het jongetje als hij na het geweld in paniek een nabijgelegen sportschool binnenloopt. Het rijden in een gepantserde BMW heeft Rachid K. niet kunnen redden.

Gordon F. lijkt pogingen te blijven ondernemen in de bovenwereld te slagen. In 2021 start hij zelfs een muziekstudio, waarvan jongeren, studenten en artiesten tegen een ‘betaalbare prijs’ gebruik kunnen maken. Hij doet dit samen met de zakelijk leider van de Hopi Boys, een voormalige straatbende uit Amsterdam-Zuidoost en voorloper van de beruchte Green Gang. In plaats van zich nog langer bezig te houden met straatroof, diefstal en drugshandel willen de aanvoerder van de Hopi Boys en F. zich vooral richten op het ontwikkelen van de creatieve kant van de jongeren uit deze groep. De zakelijk leider zegt over zijn partner in het boek Straight Outta Crime over gangsterrap in Nederland: “Mijn kameraad Gordon F. heeft ook een bewogen leven gehad. Maar hij staat daar nu positief in.”

Wie een ruimte wil huren in de studio krijgt momenteel de melding op de website dat de ‘pagina niet kan worden gevonden’.

Arrestatieteam

Het lijkt dus inderdaad even rustig te zijn in het leven van F. Tot de schietpartij op de bewuste ochtend in oktober van dit jaar plaatsvindt, met daaropvolgend de arrestatie van F., twee dagen later in Amsterdam Oud-Zuid. Niet lang daarna blijkt de geclaimde rust in het leven van de gefortuneerde kleinzoon van Jaap Kroonenberg relatief te zijn geweest. Dan verschijnt er in de Amsterdamse krant Het Parool namelijk een verhaal over de ruzies die hij heeft met zijn exvrouw, met wie hij veertien jaar samen was, en haar nieuwe vriend, Souhail el M. Deze laatste heeft volgens de krant ook ‘een geduchte reputatie in het criminele milieu’, in Utrecht.

De ruzie zou gaan over een contactverbod dat F. is opgelegd voor de omgang met zijn twee tienerdochters. Ook claimt zijn ex dat hij haar in 2018 zou hebben laten mishandelen. El M. heeft bedreigingen ontvangen en voor hem zou namens F. - zelfs een moordopdracht zijn afgegeven. Verder denkt F. dat het stel informatie aan de politie heeft gegeven die hier haar voordeel mee kon doen. Het in 2001 al door de psychiater vastgestelde overmatig jaloerse en opgefokte karakter van F. lijkt nog steeds niet tot bedaren te zijn gekomen.

De zaken raken nog gecompliceerder nadat de Kroonenberg Groep zelf in het conflict wordt getrokken. Directeur Lesley Bamberger zou om bescherming zijn gevraagd door het duo. Hij zou als enige in staat zijn de twee bescherming te bieden tegen zijn eigen neef.

Maar ook tussen die twee partijen ontstaat ruzie wanneer de Kroonenberg Groep ervan wordt beschuldigd contact te hebben gezocht met een huisvriend (ook wel gezien als bodyguard) van F. Het vastgoedimperium ontkent dit.

Van zijn kant krijgt het bedrijf later het gevoel dat het wordt afgeperst door de ex en haar vriend. Er valt nauwelijks meer chocola te maken van de hoeveelheid wederzijdse bedreigingen en aangiftes. De advocaat van F. maakt wel duidelijk dat het conflict alleen gaat tussen F. en de ex en haar vriend. Het is overigens de ‘bodyguard’ van F. die tijdens de arrestatie van F. in Amsterdam nog even tegenstand biedt aan het arrestatieteam van de politie.

OOK GEBOREN MET EEN ZILVEREN LEPEL

Crimineel en stammend uit een rijke familie: Gordon F. heeft een bekende voorganger. Als zoon van de oprichter van een grote frisdrankfabrikant en jongetje uit het chique Amsterdam-Zuid had Klaas Bruinsma het niet nodig om een fortuin te vergaren in de hasjhandel. Toch werd hij een van de bekendste drugsbaronnen uit de vaderlandse geschiedenis. Hoe dat kwam? Klaas had in ieder geval een slechte verstandhouding met zijn vader Anton. Die verwaarloosde hem tijdens zijn opvoeding, nadat Klaas’ moeder al op zijn 7de jaar uit zijn leven was verdwenen. Anton Bruinsma plaatste zijn zoontje volgens de overlevering op een kast, ving hem twee keer op als hij sprong en liet hem de derde keer keihard op de vloer vallen, met de mededeling: vertrouw de mensen nooit. Klaas verklaarde later bij zijn psychiater dat hij door de opvoeding van zijn vader ernstige geestelijke littekens had opgelopen.

Misdaad
  • ANP, Facebook, Google Streetview en Kroonenberg Groep