Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Tex de Wit: ‘John de Mol flikte mij een naaistreek’

Puzzelen is voor de meeste mensen hooguit een bezigheidstherapie, maar niet voor grappenmaker Tex de Wit (35), maker van het boek Quizpuzzels. Voor hem is het haast een manier van leven.

Tex de Wit

Puzzelen, dat is toch voor bejaarden?

“Welnee, joh. Puzzelen is hartstikke sexy. Zelf ben ik er ook dol op. Oh, wat heb ik in mijn leven veel kruiswoordpuzzels gedaan. Of sudoku’s. Godzijdank dat die zijn uitgevonden. Dat Eureka-moment dat je ervaart wanneer je ontdekt hoe je verder moet, héérlijk. Schaken, ook zoiets. Dat doe ik ook, dat is ook puzzelen. Van kinds af aan al ben ik al dol op puzzels. Vroeger vond ik het als enige in de klas leuk wanneer we een dictee moesten maken. Daar hield ik echt van. De Cito-toets? Laat maar komen, dacht ik. Quizzen vind ik ook geweldig. Je wilt niet weten aan hoeveel tv-quizzen ik heb meegedaan, voordat ik bekend werd. Aan That’s the Question, aan Lingo.”

Aan Lingo?

“Och, het was fantastisch. Ik was een jaar of 18 en deed samen mee met een vriend. We waren bloedfanatiek. Van tevoren hadden we alle zes letterwoorden uit ons hoofd geleerd. Het ging zelfs zo ver dat als er bijvoorbeeld een woord met een P kwam, wij meteen paling of poster riepen, omdat we wisten dat dat de twee beste woorden waren om mee te beginnen. Voor onze tegenstanders was het helemaal niet leuk. Wij hebben alle woorden geraden. Allemaal. Zij zijn één keer aan de beurt geweest, nadat wij lingo hadden en de beurt automatisch naar hen ging. Toen spelden ze per ongeluk een vijfletterwoord en mochten wij meteen weer verder.”

Je krijgt ook nog geld van John de Mol, begrepen we.

“Ha, klopt! Ik heb ooit meegedaan aan een tv-programma dat De Gemene Deler heette en daarmee won ik heel veel geld: 14.000 euro. Maar vlak voor de opnames moest ik opeens een contract ondertekenen waarin in de kleine lettertjes stond dat als de uitzending niet werd uitgezonden je maar een heel klein percentage ontving. Die van mij is nooit uitgezonden en dus kon ik fluiten naar mijn geld. Tóen vond ik dat natuurlijk een naaistreek, maar nu heb ik er eigenlijk diep respect voor. Je wordt natuurlijk niet zómaar miljardair. Ergens zit er een schoonheid in dat één minuut voor het begin van de opnames er nog even een stagiair aan komt lopen die iets onder je neus houdt dat je moet tekenen. Dat je iemand op dát moment een contract geeft, daar is heel duidelijk over nagedacht. Het was niet zo dat ze het vergeten waren, nee, ze wisten: nu komt het moment dat hij zijn doodvonnis moet tekenen. Dan speel je Eredivisie hoor. Wat zeg ik? Dan speel je Champions League!”

En nu is er dus QuizPuzzels, je eigen boek.

“Ja, dat heb ik gemaakt samen met Thomas Swierts, iemand waarmee ik veel pubquizzen heb georganiseerd. Hij bedacht de meeste vragen, ik presenteerde het. Toen dat tijdens corona allemaal niet meer kon, kwamen we op het idee om samen een boek te gaan maken. De meeste quizzen draaien alleen maar om feitjes. Wat is de hoofdstad van Bulgarije, of zo? Dat kan speelser, dachten we. De naam van het boek zegt het eigenlijk al: we hebben het beste van het quizzen – vragen zoals: wie of wat is dit – gecombineerd met het leukste van puzzelen: verbanden leggen en ergens achter komen. Bij ons draait het dus niet alleen om kennis. Je kunt altijd puzzelend verder komen. We hebben allerlei nieuwe formats verzonnen. Fototrio, bijvoorbeeld. Dan krijg je drie keer negen plaatjes te zien en moet je trio’s zoeken die iets met elkaar te maken hebben. Daar komen dan weer woorden uit.”

Je hoeft hopelijk toch niet cum laude te zijn afgestudeerd hè?

“Welnee, joh. Neem de Connectiekraker, wat een topnaam trouwens, nu ik het zo zeg, haha. Die is het meest pubquizachtig. Je krijgt veertien vragen en de truc is dat alle antwoorden met elkaar te maken hebben. Op een gegeven moment denk je: verrek, het zijn allemaal biermerken. Nou, daarvoor hoef je niet cum laude afgestudeerd te zijn toch, om veertien biermerken uit je hoofd te kennen?”

Klinkt inderdaad als een topboek!

“Ach, het is geen De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch, maar voor quiz- en puzzelliefhebbers wel een aardig boekje, denk ik.”

Quizpuzzels van Tex de Wit en Thomas Swierts ligt in de winkel en is te koop voor € 14,99.

Entertainment
  • Patrick van Emst/Brunopress.nl