Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'ITV Studios (The Voice of Holland) wist allang van misstanden'

In januari verklaarden RTL en producent ITV niet op de hoogte te zijn geweest van de misstanden bij The Voice. Advocaat Sébas Diekstra stelt echter dat ITV Studios wel degelijk al ruim voor de BOOS-uitzending van de klachten afwist.

The Voice

Diekstra deed dat uit de doeken tijdens een televisieoptreden in het programma Jinek. De advocaat, die vier vermeende slachtoffers van het Voice-schandaal vertegenwoordigt, legde aan tafel bij de talkshow uit dat ene Rick Brug daarin een sleutelfiguur is.

Toen er in 2019 al klachten waren over bandleider Jeroen Rietbergen - op dat moment de zwager van John de Mol - was Rick Brug namens Talpa betrokken bij de afhandeling daarvan, stelt Diekstra. Brug was destijds de zakelijk director van John de Mol en zou in die rol ook gesprekken hebben gevoerd over de melding van het seksueel grensoverschrijdende gedrag.

"Die melding is uiteindelijk, en zo zien wij dat, begraven", aldus de advocaat. "Dat is intern afgehecht. Jeroen Rietbergen heeft een waarschuwing gekregen: Nog één keer en je vliegt eruit."

Rick Brug nu bij ITV

Dat was in 2019. Dan een sprong in de tijd, naar januari van dit jaar. Rick Brug, eerder nog werkzaam voor Talpa en volgens Diekstra volledig op de hoogte van de klachten over Rietbergen, is nu onderdeel van het management van ITV, de huidige Voice-producent. Na de BOOS-uitzending slingerde ITV een persbericht naar buiten, waarin het bedrijf aangaf niet op de hoogte te zijn van de misstanden.

Sébas Diekstra: "Dus het management van ITV, die betrokken is geweest bij het begraven van de melding tegen Jeroen Rietbergen, dat managementlid, heeft een persbericht naar buiten gebracht dat zij van niets wisten. Nou ja, bij mijn cliënten gingen alle alarmbellen op rood."

Diekstra wil onpartijdig onderzoek

Op dit moment loopt er al een onderzoek naar het Voice-schandaal, uitgevoerd door advocatenkantoor Van Doorne. Let wel: dit gebeurt op initiatief van ITV. Advocaat Sébas Diekstra heeft daar echter grote moeite mee.

Diekstra: "Een advocatenkantoor huur je in om voor jou op te treden. Om partijdig te zijn. Om jouw belangen te behartigen. En ITV heeft een kantoor ingeschakeld dat per definitie hun belangen moet behartigen, dus wat er ook uitkomt, zij zouden nooit de belangen van ITV mogen schaden."

De advocaat stelde eerder al bij Jinek dat sommige ex-werknemers van The Voice om deze reden niet zouden willen meewerken aan het onderzoek. Diekstra pleit dan ook voor een nieuw onafhankelijk en onpartijdig onderzoek en wil dat Mariëtte Hamer, de nieuwe regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, het kabinet aanspoort om dat op te zetten.

Nieuws
  • RTL Nieuws, Jinek
  • EM-Press/Patrick van Emst/Brunopress.nl