Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Speciale beperkingen alleen voor ongevaccineerden lijken van tafel

De komende persconferentie houdt de gemoederen flink bezig. Wat zal het demissionaire kabinet nu weer beslissen? Anderhalvemeterregel terug op het menu? Regionale restricties? De bewegingsvrijheid van ongevaccineerden inperken? Veel is nog onzeker, maar dat laatste lijkt vooralsnog voorlopig niet te gebeuren.

Maatregelen

Het was Hugo zelf die laatst een balletje opgooide: meer regels specifiek gericht op de ongevaccineerde medemens. Eerder nog ondenkbaar, inmiddels een reeƫle optie. Althans, als het aan de demissionair minister ligt. Hij vindt dat het steeds meer een "epidemie van ongevaccineerden" is, vandaar deze draai.

Weerstand in de Kamer

Iedereen enthousiast? Verre van. De plannen om nog meer onderscheid te maken tussen gevaccineerden en ongevaccineerden stuiten op veel weerstand.

"En dan raken we in paniek met 200 mensen op de IC", aldus een furieuze Wilders in de Kamer, "en dan moeten we ineens ongevaccineerden als uitschot behandelen?"

En zo zijn er meer politici in de Tweede Kamer die moeite hebben met het omstreden plan, onder andere omdat het de polarisatie in de maatschappij verder in de hand werkt. Zowel politici van oppositiepartijen, als van coalitiepartijen staan niet te springen om restricties in te voeren die enkel gelden voor ongevaccineerden, zo blijkt.

Belangrijke rol

Ook buiten de Kamer zijn die geluiden te horen. Verschillende experts en OMT-leden zouden er niks voor voelen om ongevaccineerde mensen verder te beperken, evenmin om weer een avondklok in te voeren, of scholen en horeca te sluiten. Dit meldt een ingewijde aan het AD.

Andere ingrepen zouden de voorkeur hebben, bijvoorbeeld betere handhaving van al geldende maatregelen of de herinvoering van de anderhalvemeterregel. Daarnaast wordt er nagedacht over een regionale aanpak. Kortom, er liggen nog behoorlijk wat opties op tafel.

Vandaag overlegt het demissionaire kabinet in het Catshuis over eventuele verscherpingen en dinsdag worden deze bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Het OMT-advies over maatregelen zal een belangrijke rol spelen in de keuzes die uiteindelijk gemaakt worden.

Nieuws
  • AD
  • Pro Shots/DPG