Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Lobby voor nieuwe spelregels voetbal: zuivere speeltijd, intrappen, tijdstraf en meer

Hier wordt het een heel ander spelletje van...

spelregels

Als het aan de KNVB ligt, wordt er de komende tijd flink geëxperimenteerd met regels binnen het voetbal, te beginnen bij de Keuken Kampioen Divisie in het seizoen 2023/2024.

Dat is nog niet rond, maar de bond is naar verluidt druk bezig om de UEFA en FIFA warm te maken voor hun experimenten. Dat schrijft Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal, op de officiële site van de voetbalbond. Van der Zee: "Zal het voetbal in 2050 nog op eenzelfde manier worden gespeeld als in 2022? Of spelen onze (klein)kinderen het dan anders? Met nieuwe regels?"

'Sneller, sportiever en attractiever'

De directeur amateurvoetbal haalt aan dat er op dit moment al volop nieuwe regels getest worden, vooral in het amateurvoetbal en bij de beloftenelftallen. Een volgende stap hierin is een pilot in de eerste divisie (KKD).

In overleg met de betrokken clubs en de IFAB, de organisatie die over de spelregels gaat, wordt bepaald met welke nieuwe spelregels de balletjetrappers te maken gaan krijgen. Volgens Van der Zee zijn het in ieder geval allemaal "veranderingen die het spel sneller, sportiever, eerlijker en attractiever moeten maken."

De beoogde aanpassingen:

1. Intrappen

In plaats van een inworp moeten spelers de bal intrappen of zelfs indribbelen wanneer deze buiten de lijnen is geweest. Dit geldt ook voor aftrappen, corners of doeltrappen. Bal aan de voet en gewoon vanaf de lijn verder spelen dus.

2. Vrije trap naar jezelf passen

Ook een vrije trap mag 'ingedribbeld' worden. In andere woorden: een speler mag de vrije trap naar zichzelf passen. Volgens de directeur amateurvoetbal wordt er nu zo veel getreuzeld dat er per wedstrijd gemiddeld 11 procent van de tijd verloren gaat aan het nemen van vrije trappen. Deze regel zou dit tijdsverlies tegen moeten gaan.

3. Tijdstraf gele kaarten

De gele kaart moet gepaard gaan met een tijdstraf. De eerste geel wordt tegenwoordig immers vaak bewust gepakt en voor lief genomen. Maar als een speler ook 5 minuten buiten het veld moet wachten, heeft ook de eerste geel direct een consequentie.

4. Onbeperkt wisselen

Niet drie, niet vijf, maar de hele wedstrijd onbeperkt wisselen. Deze zogenaamde 'vliegende wissels' moeten het spel sneller en spectaculairder maken. En een hoop verloren 'wisseltijd' tegengaan.

5. Zuivere speeltijd

Over verloren tijd gesproken: ook het invoeren van zuivere speeltijd behoort tot de opties. Kortom, alleen de klok laten lopen als er daadwerkelijk gespeeld wordt. Een helft duurt dan niet meer 45 minuten, maar 30. Of dat niet weinig is? Valt mee: in 2020 was de gemiddelde zuivere speeltijd van een Champions League-wedstrijd net geen 60 minuten.

UPDATE

Inmiddels heeft Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB, gereageerd op de plannen die Jan Dirk van der Zee naar buiten bracht. Van Leeuwen tegen de Telegraaf: "Het is jammer dat het beeld is ontstaan dat de KNVB zomaar iets bedenkt. Wij doen nooit iets zonder overleg met de clubs."

Volgens de KNVB-vrouw is er nog geen sprake van radicale veranderingen in het betaald voetbal. De bond heeft in ieder geval nog niet zonder overleg iets beslist, zegt Van Leeuwen. "Ik heb de clubs meteen in een mail laten weten dat dit totaal niet aan de orde is", legt ze uit. "Ik baal hier echt van. Gelukkig reageren ze begripvol."

Jan Dirk van der Zee heeft naar verluidt zijn excuses aangeboden voor de ontstane verwarring.

Sport
  • RTL Nieuws, KNVB.nl
  • Pro Shots/Jasper Ruhe