Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Doei doei, mondkapjes in het OV en 1G - kabinet schaft laatste maatregelen af

Zorgminister Ernst Kuipers heeft zojuist bekendgemaakt dat de laatste maatregelen worden afgeschaft.

Maatregelen

Er kunnen reeds pilsjes genuttigd worden in de kroeg, het qr-toegangsbewijs is bijna nergens meer nodig en als je een pak vla bij de Appie haalt, kun je van de meeste mensen zien of ze lachen of chagrijnig zijn. Ja, het leven voelt weer bijna normaal. Met nadruk op 'bijna', er zijn immers nog een aantal regels van kracht. Maar niet voor lang, maakte Zorgminister Ernst Kuipers zojuist bekend.

Vorige week werd al duidelijk dat het kabinet van plan was de laatste maatregelen af te schaffen. Voor nu in ieder geval, de recente geschiedenis heeft ons immers geleerd dat maatregelen niet zelden weer worden aangescherpt. Maar gezien de huidige cijfers - veel besmettingen, weinig ziekenhuisopnames - durven Rutte, Kuipers en de rest van het gezelschap in Den Haag het aan om ook de overgebleven regeltjes in de ijskast te zetten.

Dat betekent dat Nederlanders vanaf volgende week woensdag (23 maart) geen mondkapje meer hoeven te dragen in de trein en de rest van het OV. En het 1G-beleid (iedereen testen) voor grote binnenevenementen gaat ook de deur uit op die datum, evenals het digitale inreiscertificaat voor mensen die naar Nederland willen reizen.

Adviezen

Wat wel blijft: adviezen. Geen bindende regels waar je een boete voor kunt krijgen, maar slechts wat aanbevelingen. Voorbeelden daarvan: kapje op in het OV, testen bij klachten, thuisblijven bij een positieve test, in quarantaine als iemand in de directe omgeving besmet is. Moet allemaal niet, wordt wel aangeraden.

Thuiswerken was lange tijd ook een advies, maar deze aanbeveling wordt niet volgende week ingetrokken, maar vandaag al.

OMT

Eind vorige week werd al duidelijk dat het kabinet deze plannen had, echter moest het Outbreak Management Team (OMT) nog naar de voornemens kijken. Zij raadden gisteravond aan om het dragen van mondkapjes in het OV nog een tijdlang verplicht te stellen en daarnaast het thuiswerkadvies voorlopig in tact te laten. Het kabinet geeft daar geen gehoor aan en laat beide maatregelen vallen.

Nieuws
  • NOS
  • iStock, Tas3