Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ernst Kuipers: 'Het land gaat weer open' 

In drie snelle stappen krijgen we onze vrijheid terug.

Kuipers

Ernst Kuipers stond er vanavond alleen voor tijdens de persconferentie, maar dat was voor de minister geen enkel probleem. "Het land gaat weer open", begon hij de avond. Dit gebeurt in drie stappen, die wij overzichtelijk op een rijtje zetten.

Terug naar normaal

We hebben er lang op moeten wachten, maar het lijkt er nu toch echt op dat we terug naar normaal gaan. Alles gaat weer open, maar niet in één keer. Wel neemt het kabinet nu grote stappen en die zetten ze snel achter elkaar. Dat gaat in drie stappen, die we overzichtelijk op een rijtje zetten.

Per direct

Vanaf nu mag je thuis weer zoveel mensen uitnodigen als je wilt. Het thuiswerkadvies blijft nog even gelden. Werk daarom nog zoveel mogelijk thuis, minstens de helft van de tijd.

Vanaf vrijdag 18 februari

Over drie dragen wordt de volgende grote stap gezet. Dan mogen alle uitgaansgelegenheden weer open tot 01.00 uur. Echter heb je nog wel een coronatoegangsbewijs nodig om binnen te komen. Op plekken waar maximaal 500 bezoekers komen mag het mondkapje af. Daar is geen vaste zitplaats nodig en ook hoef je geen 1,5 meter afstand meer te houden. Op plekken waar meer dan 500 mensen komen, is een vaste zitplaats nog wel verplicht. Hier moet je ook nog een mondkapje dragen wanneer je rondloopt. Er is ook goed nieuws voor het onderwijs. Klassen en collegezalen in het hoger onderwijs mogen namelijk weer vol. En tot slot: ben je besmet met het coronavirus? Dan mag je vanaf vrijdag al na vijf dagen uit isolatie, mits je 24 uur klachtenvrij bent.

Vanaf vrijdag 25 februari

De derde en grootste stap volgt op vrijdag 25 februari. Dan gaat Nederland weer (bijna helemaal) open! Op die dag gaan we weer terug naar normale sluitingstijden, zoals voor corona. Je hoeft dan nergens meer 1,5 meter afstand te houden. Mondkapjes zijn niet meer nodig, met uitzondering van het openbaar vervoer en op luchthavens. Kuipers benadrukt dat afstand houden en een mondkapje dragen verstandig blijft. Het is echter geen maatregel meer, maar een dringend advies.

Op plekken waar minder dan 500 mensen komen is geen corona toegangsbewijs meer nodig. Zijn er meer dan 500 mensen binnen, zonder vaste zitplaats, dan is de kans op uitbraken groot. Daarom is testen voor toegang daarbij voorlopig verplicht. Dat betekent dat iedereen een negatieve testuitslag moet laten zien in de Corona CheckApp.

Nieuw weegmoment

Op 15 maart staat er een nieuw weegmoment gepland. In de tussentijd mogen we optimistisch zijn, volgens Kuipers, maar we moeten ook realistisch blijven. Want corona is nog niet weg. De standaard adviezen, zoals handen wassen, ventileren en hoesten in je elleboog, blijven nog van kracht. Hoewel het spannend is, gaat de minister met veel vertrouwen deze nieuwe fase in!

Nieuws
  • Persconferentie 15-02-2022
  • Videostill NOS