Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Het is officieel: horeca blijft nog 10 dagen op slot, winkels wel open

Met een nieuw jaar, een nieuw kabinet en een nieuwe coronaminister waren de verwachtingen voor de persconferentie van vandaag hooggespannen, maar uiteindelijk was het weer grotendeels hetzelfde liedje. Afijn. Deze versoepelingen en veranderingen in de coronamaatregelen zijn zojuist aangekondigd.

mark rutte ernst kuipers

Vandaag stond naast minister-president Mark Rutte voor het eerst de kersverse minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ernst Kuipers, en ook de opzet van de persconferentie zag er dit keer anders uit. Maar uiteindelijk is de conclusie dat een nieuw jasje niet kan verhullen dat de boodschap nog altijd hetzelfde is.

Over de huidige stand van zaken zei Rutte: "Dit is een spannend moment vanwege omikron, met ruim 200.000 besmettingen in een week. Maar naast die werkelijkheid van de hoge besmettingscijfers, is er ook de maatschappelijke werkelijkheid. Mensen vragen zich af: 'hoe lang nog?', en dat is heel begrijpelijk." Maar ook vroeg de minister-president om begrip van de sectoren die nog niét open mogen. Hierbij verwees hij onder andere naar de horeca- en evenementensector.

Winkelprotest geeft doorslag

Het rommelde de afgelopen week al flink onder winkeleigenaren. De rek was eruit, gaven zij aan. En daarom kondigden door het hele land winkeleigenaren aan deze zaterdag hoe dan ook de deuren te openen. Dit heeft onder andere meegewogen voor het besluit dat winkels vanaf morgen weer klanten mogen ontvangen. Wel mogen winkels slechts openblijven tot 17.00 uur. Hoewel er eerder geruchten gingen over winkelen op afspraak, blijkt dat dus van de baan te zijn. Ook blijven regels over afstand houden en mondkapjes gewoon gelden.

Collegebanken

Daarnaast mag het onderwijs ook weer de deuren openen. Na basisscholen en middelbare scholen kunnen straks ook mbo's, hogescholen en universiteiten straks dus weer gewoon op locatie lessen en colleges geven. Eerder vandaag liet Ernst Kuipers al weten dat de hogere zelfdodingscijfers onder jongeren deels aan de 'herhaalde sluiting van het onderwijs' te wijten. Wel wordt de mondkapjesplicht in het onderwijs afgebreid.

Sporten en contactberoepen

Ook mogen volwassenen vanaf morgen weer buiten sporten én mogen de sportscholen weer open. Hier zitten nog wel voorwaarden aan. Binnensporten wordt ook weer mogelijk, onder voorwaarden. Zo is publiek (zowel buiten als binnen) nog altijd niet welkom, zijn mondkapjes verplicht langs de lijn en moet een coronatoegangsbewijs getoond worden. "We moeten bewegen om gezond te blijven", liet minister Kuipers weten.

Ten slotte zijn er versoepelingen voor zogenaamde contactberoepen. Dit betekent dat kappers, tattoo-artiesten en schoonheidsspecialisten ook weer klanten mogen ontvangen. Ook beoefenaars van het oudste beroep ter wereld mogen weer tot 17.00 uur klanten ontvangen.

Muilkorf 2.0

Het OMT liet eerder deze week al weten om medische mondkapjes aan te raden in plaats van simpele stoffen maskers. Hierin is het kabinet meegegaan, hoewel ze deze niet verplicht stellen. Ook wordt de mondkapjesplicht niet verder uitgebreid, maar wel raadde Kuipers aan dat het "zeer verstandig" zou zijn om deze ook buiten in drukke winkelstraten en op kantoor te dragen. Voorlopig is dit dus (nog) geen moetje.

Quarantaine

Quarantaineregels worden ook versoepeld. Als je een boosterprik hebt gehad of het afgelopen jaar zelf corona hebt gehad, dan hoef je niet meer in quarantaine na nauw contact met een coronapatiënt. Enige voorwaarde is dat je zelf geen klachten vertoont en na vijf dagen een PCR-test doet.

Horeca en cultuursector

Tot slot de horeca en cultuursector. In tegenstelling tot de winkels moeten cafés en restaurants hun deuren nog in ieder geval tien dagen dicht houden. Dan komt er een nieuw 'weegmoment', waarna er besloten wordt of er ook in die sectoren versoepeld mag worden.

Eerder deze week werd duidelijk dat veel brancheverenigingen, uitbaters en klanten klaar zijn met de lockdown van de cultuursector en horeca. In veel steden zijn dan ook protestacties aangekondigd, waarbij kroegen, restaurants en andere horeca-gelegenheden gewoon hun deuren opengooien voor klanten. Meerdere lokale bestuurders hebben zelfs aangegeven deze acties te steunen, of er in ieder geval begrip voor te hebben. Ondernemers daar hoeven dan ook geen boa's en boetes te verwachten.

Of de acties ondanks deze nieuwe boodschap van Rutte & Co zullen doorgaan, blijft afwachten.

Nieuws
  • NOS, NU.nl
  • Brunopress