Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Jeugdvriend Mark Rutte: 'De vrouwen waren niet van ons af te slaan. En de mannen ook niet'

Woensdag komt de langverwachte documentaire RUTTE uit. Aan tafel bij Renze lichtte Ruttes jeugdvriend Lodewijk Dekker alvast een tipje van de sluier op.

Rutte

Hij was de langstzittende premier van Nederland, kwam op de fiets naar het Binnenhof, doorstond in zijn tijd als minister-president meerdere crises en wist de hordes hongerige verslaggevers altijd op scherpe wijze van repliek te dienen. Maar wie is Mark Rutte nou eigenlijk echt? De tweedelige documentaire RUTTE, die vanaf woensdag 4 september te zien is bij Videoland, probeert daar antwoord op te geven.

Documentairemakers van RTL/Videoland volgden de 57-jarige Hagenaar tijdens zijn laatste maanden als premier van Nederland. Het resultaat: 'een zeldzame blik achter de schermen', aldus Videoland. Niet alleen voerden ze gesprekken met Mark Rutte zelf, ook zijn vrienden en (oud-)collega's komen in de serie aan het woord.

Driftkikker

In aanloop naar de première van RUTTE komen er steeds meer details aan het licht over Ruttes leven achter de schermen. Enerzijds door de trailer van de docu, anderzijds omdat er bekenden van de oud-premier aanschuiven bij talkshowtafels om te praten over de Videoland-productie.

Ook in de talkshow van Renze Klamer gaat het deze zondag over Rutte. Over dat hij niet alleen een goedlachse man is, maar ook een ontzettende driftkikker. Iemand die telefoons, dossiermappen en stoelen gooide, schreeuwde aan de telefoon en regelmatig woest werd.

Jeugdvriend Lodewijk Dekker bevestigt de explosieve aard van Mark Rutte, maar legt uit dat hij altijd zijn excuses aanbiedt na zo'n moment. "Hij doet het met humor".

Vrouwen

Dekker en Rutte kennen elkaar al sinds de middelbare school.

"Dan stonden we op het schoolplein over politiek te praten, zoals iedere gezonde jongeman. Dat verdiepte zich tot we een jaar of 17 werden tot de ins and outs van de klassieke muziek. Je begrijpt: de vrouwen waren niet van ons af te slaan. En de mannen ook niet", grapt hij.

De oud-premier van Nederland blijkt daarnaast ook nog eens lang te hebben samengewoond met Dekkers moeder. De twee jeugdvrienden kochten ooit samen een huis, maar Lodewijk zelf woonde daar maar heel even. Vervolgens werd Dekkers bejaarde moeder Ruttes nieuwe huisgenoot - de twee woonden jarenlang samen in het huis.

Lodewijk Dekker: "Volgens mij twintig jaar, volgens Mark zeventien."

De bejaarde vrouw en de voormalig minister-president van Nederland communiceerden volgens Ruttes jeugdvriend via briefjes, die ze voor elkaar op de trap legden.

Entertainment
  • Renze op Zondag
  • NL Beeld / Patrick van Emst