Het hangt al even in de lucht: versoepelen. Met de oplopende besmettingen, maar een stabiele daling van het aantal IC-opnames lijkt de zucht naar meer versoepelingen groter dan ooit.
85% wil versoepelen
Onderzoek van I&O Research bevestigt dat ook. In een peiling onder de Nederlandse bevolking, uitgevoerd tussen 11 en 14 februari, blijkt dat 47 procent van de ondervraagden voor versoepelen is. Daarnaast ziet 38 procent zelfs alle maatregelen het liefst in de grijze container verdwijnen. Bij elkaar opgeteld gaat dit om maar liefst 85 procent. Nog nooit eerder was dat percentage zo hoog, aldus het onderzoeksbureau, dat de peiling uitvoerde in opdracht van de NOS.
Meeste maatregelen verdwijnen
Nou, goed nieuws voor de Nederlanders die de maatregelen liever kwijt dan rijk zijn: het lijkt daadwerkelijk te gaan gebeuren. "Het kabinet gaat morgen op de persconferentie vrijwel zeker bekendmaken dat de meeste maatregelen per 25 februari, volgende week vrijdag, worden opgeheven", weet de NOS te melden.
Dat betekent onder andere dat de mondkapjesplicht verdwijnt, het thuiswerkadvies komt te vervallen en men geen anderhalve meter afstand meer hoeft te houden. Ook het zeer omstreden toegangsbewijs komt dan hoogstwaarschijnlijk te vervallen, wat het einde zou betekenen van het 3G-beleid. Voorgoed? Dat valt te betwijfelen. Het kabinet zou het middel nog achter de hand willen houden wanneer "er een situatie ontstaat waarin het echt toegevoegde waarde heeft", aldus de NOS.
De sluitingstijden in de horeca worden naar verwachting stapsgewijs versoepeld, waarbij de maximale eindtijd komende vrijdag 18 februari al van 22:00 naar 01:00 gaat, en een week later (25 februari) helemaal terug naar normaal.
Welke regels blijven wel van kracht?
Hoewel de meest ingrijpende maatregelen verdwijnen, zo lijkt het, blijven een aantal adviezen nog wel gelden. Testen bij klachten, bijvoorbeeld. Maar ook zo min mogelijk handen schudden, goed ventileren en letten op hygiëne zijn voorbeelden daarvan. Let wel: het gaat hierbij om adviezen.
Wat maatregelen betreft lijken vooral grote evenementen en festivals nog niet helemaal regelvrij hun gang te kunnen gaan. Mogelijk krijgen zij vanaf 25 februari te maken met een verplicht 1G-beleid (alleen toegang met negatieve test).
Persconferentie
Vanavond om 19:00 wordt duidelijk of de uitgelekte plannen daadwerkelijk doorgaan of dat het kabinet toch anders besluit. Anders dan anders: Rutte is er voor de eerste keer sinds de uitbraak van het virus niet bij tijdens het inmiddels bekende tv-momentje. Dit vanwege andere verplichtingen. Ernst Kuipers zal de persconferentie deze keer daarom solo doen.
- NOS
- Pro Shots/NL Beeld