Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Haagse bronnen: 'Deze versoepelingen kan Nederland binnenkort verwachten'

Volgende week staat er weer een coronapersconferentie op de planning. Na een eerste lijst versoepelingen enkele weken geleden, ziet het ernaar uit dat de versoepelingen worden uitgebreid. Dit is wat Haagse bronnen er volgens Nieuwsuur over zeggen.

Versoepelingen

Het kabinet heeft naar eigen zeggen een 'gunstig beeld' over de ontwikkeling van het virus. Dat weet Nieuwsuur te melden op basis van bronnen uit Den Haag. Het ligt in de verwachting dat de cijfers in de ziekenhuizen nog wel wat zullen stijgen, "maar er worden geen drama’s meer verwacht", aldus het platform. "Zeker niet meer op de IC’s."

Dit alles betekent dat het kabinet op 15 februari naar alle waarschijnlijkheid laat weten dat ze de teugels nog ietsje pietsje meer gaan laten vieren.

Niet alles van tafel

Daarbij moeten we denken aan vollere voetbalstadions, meer volk in theaters en mogelijk ook de heropening van het nachtleven. Zeker is dit echter niet, aangezien ook het Outbreak Management Team de plannen binnenkort nog gaat verhakstukken. "Er komt nog een OMT-advies aan, dus nog niets is definitief."

Ondanks de toenemende kritiek op het systeem zit de afschaffing van het toegangsbewijs er nog niet in, is de verwachting. Eerder een verruiming van het aantal mensen dat mét QR-code bij het café naar binnen mag, plus een versoepeling van het thuisbezoekadvies.

Langetermijnplan

Naast de versoepelingen die mogelijk binnenkort al worden doorgevoerd, werkt het kabinet volgens Haagse bronnen ook aan een langetermijnstrategie. Zo schrijft de NOS dat er een systeem ‘zonder grootschalig vaccineren en testen’ moet komen. Experts zouden in plaats daarvan de ontwikkeling van het virus in de gaten houden via thuistests, steekproefsgewijs testen en rioolwateronderzoek.

Ook wil het kabinet razendsnelle boostercampagnes kunnen opzetten, mocht er weer eens een nieuw variantje opduiken. Bij de vorige persconferentie werd gezegd dat de huidige maatregelen tot 8 maart zouden gelden. Of deze versoepelingen tóch eerder ingaan is nog niet bekend.

Nieuws
  • Nieuwsuur, NOS
  • Pro Shots/NL Beeld