Vooral nu de besmettingen toenemen, maar de ic- en ziekenhuisopnames bij lange na niet doen wat voorspeld is, brokkelt de steun voor 2G in rap tempo af.
Op dit moment geldt er nog een 3G-beleid, waarbij zowel gevaccineerden en mensen die aantoonbaar genezen zijn van corona, als negatief geteste personen toegang hebben tot bijvoorbeeld horeca en evenementen. Bij 2G zou de toegang van de laatstgenoemde groep geweigerd worden.
'Geen noodzaak'
Dat lijkt echter niet op korte termijn te gebeuren, schrijft Ernst Kuipers in een brief naar de Kamer. De minister van Volksgezondheid haalt in zijn uitleg een onderzoek aan van de TU Delft. In dat onderzoek tonen wetenschappers aan dat het gebruik van de toegangspas, zowel binnen het 2G- als het 3G-beleid, op dit moment vrij weinig uithaalt.
Kuipers zegt dan ook eerst 'meer onderzoek' te willen doen naar de toegangsbewijzen voordat het kabinet 2G probeert in te voeren. Het verschil met 3G zou dermate klein zijn dat hij nu ’geen noodzaak’ ziet voor dit striktere beleid.
Ommezwaai
De brief van Kuipers is op z'n minst opvallend te noemen, aangezien hij zich tijdens de laatste persconferentie behoorlijk positief uitsprak over zowel 2G als 3G. Iets té positief, zo bleek later. Kuipers schetste volgens vele critici een totaal verkeerd beeld van de situatie.
De Zorgminister stelde bijvoorbeeld dat het gebruik van de toegangspassen het aantal besmettingen met wel 15% kan laten dalen. Die 15% gaat echter om een situatie waarin er overal 3G zou worden ingevoerd. Ook in alle supermarkten, winkels en horeca. Eigenlijk alle plekken buiten school en thuis om. "Mensen kunnen hierdoor op het verkeerde been zijn gezet", aldus een van de wetenschappers die het betreffende onderzoek heeft uitgevoerd.
In de huidige situatie is een afname van 5% een stuk realistischer, zo stelt diezelfde onderzoeker. En dan is nog niet eens meegerekend dat ongevaccineerde mensen op andere manieren contact met elkaar zoeken, waardoor het effect waarschijnlijk nóg kleiner wordt. Kortom, de verwijten zijn meer dan begrijpelijk.
Geen steun in de Kamer
Daarnaast lijkt de steun voor het omstreden 2G-beleid sowieso rap af te brokkelen. Vandaag wordt de coronawet, waaronder ook de toegangspassen vallen, in de Kamer behandeld. In het kader van het debat waren Pieter Omtzigt en Van der Staaij (SGP) van plan een motie in te dienen voor het 'intrekken van het wetsvoorstel voor het coronatoegangsbewijs'. Die motie zou naar verwachting op een boel steun kunnen rekenen in de Kamer.
- De Telegraaf
- Pro Shots/Koen Laureij