Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hans Teeuwen over minister van VWS: 'Ernst Kuipers, ouwe badmuts!'

De cabaretier heeft het duidelijk niet zo op de kersverse D66-minister.

Hans Teeuwen

Kuipers is nog maar pas begonnen aan als Zorgminister en krijgt nu al de nodige kritiek over zich heen. Net als Hugo staat Ernst als een soort sidekick naast Rutte tijdens de welbekende persconferenties, maar doet dat net even anders dan zijn voorganger. Met grafiekjes en plaatjes en zo. Zodat het volk een beetje begrijpt waar hij het over heeft.

Maar dan moet je natuurlijk wel eerlijk gebruikmaken van die hulpmiddelen. En de juiste cijfers en percentages laten zien. Iets wat hij volgens vele criticasters niet heeft gedaan tijdens zijn laatste optreden op NPO1.

'Misleiding'

Zo liet hij plaatjes zien om duidelijk te maken wat het effect is van vaccineren en boosteren op de ziekenhuis- en IC-opnames. Maar de twee plaatjes - eentje met daarop de vaccinatiegraad van Nederland en een van de ziekenhuisbezetting - waren van twee verschillende periodes. Bovendien ging het nog om cijfers gebaseerd op het Delta-virus, een variant die inmiddels grotendeels is verdrongen door Omicron.

Daarnaast stelde Kuipers dat het 3G-beleid het aantal besmettingen met wel 15% kan laten dalen. Hij baseerde zich daarbij op cijfers uit een recent onderzoek van de TU Delft.

Die 15% gaat echter om een situatie waarin er overal 3G wordt ingevoerd. Ook in alle supermarkten, winkels en horeca. Eigenlijk alle plekken buiten school en thuis om. "Mensen kunnen hierdoor op het verkeerde been zijn gezet", aldus een van de onderzoekers van de TU Delft.

In de huidige situatie is een afname van 5% een stuk realistischer, zo stellen de onderzoekers. En dan is nog niet eens meegerekend dat ongevaccineerde mensen op andere manieren contact met elkaar zoeken, waardoor het effect waarschijnlijk nóg kleiner wordt. Kortom, de verwijten zijn meer dan begrijpelijk.

Brunopress/Robert Meerding

Hans Teeuwen gaat los

Het optreden van Kuipers is ook cabaretier Hans Teeuwen niet ontgaan. "Hebben we niet zoveel aan", aldus Teeuwen over de toegangsbewijzen. "En dat voor een maatregel die zo ingrijpend is. Die zo vrijheidsbeperkend is. Die polariseert, die mensen uit elkaar drijft, die discriminerend is, die burgerrechten aantast. En tóch wil hij (Ernst Kuipers, red.) het heel graag."

Vervolgens haalt Teeuwen de selectiviteit aan waarmee Kuipers de cijfers bracht de tijdens de laatste persconferentie. "Dat wekt wel heel erg veel wantrouwen, toch?" vraagt de voorvechter van het vrije woord zich hardop af. "Bij mij in elk geval. En volgens mij bij heel veel mensen. En het vertrouwen in de overheid is toch al tot een dieptepunt gekelderd."

Teeuwen vindt dan ook dat iedereen zich hiertegen zou moeten verzetten. "Niet alleen de horecabranche", stelt hij. "Niet alleen de cultuursector. Iedereen! Maak een bordje met daarop: 'Geen coronapas' en zet het voor je raam. Maar spreek je uit, want dit is het moment dat we dat moeten doen."

Volgens Hans Teeuwen gaat het nu de verkeerde kant op. "Wij moeten de overheid controleren en wij moeten inzicht krijgen in wat de overheid doet", aldus de man die zich fel uitspreekt tegen de huidige ontwikkelingen. "De overheid moet niet informatie over óns gaan verzamelen. Dat is niet hoe het werkt. Ernst Kuipers, ouwe badmuts. Is dit hoe je je politieke carrière wilt beginnen? Door meteen vrijheidsbeperkende maatregelen op te leggen die niet eens werken?"

Nieuws
  • YouTube, NOS
  • Pro Shots/Koen Laureij