Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ernst Kuipers: 3G-beleid blijft ‘noodzakelijk’

De nieuwe minister van Volksgezondheid houdt voet bij stuk.

Ernst Kuipers: 3G-beleid blijft ‘noodzakelijk’

Er was de afgelopen weken een hoop kritiek op het 3G-beleid. De coronapas - ook als er gewisseld zou worden naar een 2G-variant - bleek uit onderzoek van de TU Delft maar een kleine invloed te hebben op het aantal coronabesmettingen. Desondanks vindt Kuipers de maatregel ‘in deze fase van de pandemie nog noodzakelijk’.

Voor de duidelijkheid: Bij 1G moet iedereen, geprikt en ongeprikt, een negatieve test laten zien om ergens binnen te komen. Bij 2G mogen gevaccineerden, plus volk dat aantoonbaar genezen is van corona naar binnen met een toegangspas. 3G (wat we in Nederland hebben) betekent dat niet alleen de geprikten en genezen personen, maar ook mensen met een negatief testbewijs toegang krijgen tot horeca, bios en andere plekken waar men een qr-code moet laten zien.

Buitenland

Wat ook meespeelt bij de discussie in de Tweede Kamer, is het feit dat de toegangsbewijzen in landen om ons heen wordt afgeschaft. In Denemarken, bijvoorbeeld. En ook Engeland en Ierland kappen ermee. Die geluiden, alsmede het rapport van de TU Delft, worden natuurlijk ook in Den Haag gehoord.

"Wat mij betreft moeten al die maatregelen, of het nou gaat om 1G, 2G of 3G, of de toegangsbewijzen, daar moeten we gewoon vanaf", aldus Geert Wilders van de PVV. En dat is ook hoe Nicki Pouw-Verweij van JA21 erin staat. Op de vraag of Nederland het voorbeeld van Denemarken moet volgen, antwoordt ze: "wat ons betreft vandaag al”.

Effect afgenomen

In een brief aan de Kamer schrijft Kuipers wel dat het effect van 3G is afgenomen en in de toekomst ook zal blijven afnemen. Om te kijken of de maatregel nog nut heeft, zal de minister eens per drie tot vier weken testen wat het effect is. Afhankelijk daarvan kunnen keuzes gemaakt worden over het afschaffen of uitbreiden van de maatregel.

Nieuws
  • BrunoPress