doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

AIVD onthult echte verhaal achter 'drugsdeal' die live op tv te zien was

Nadat er beelden opdoken van een opvallend moment op het Binnenhof, regende het (vermakelijke) reacties op Twitter. Van 'Ernst Snuivers' tot 'Ah, daar zijn de nieuwe RIVM-modellen in poedervorm.' De AIVD heeft inmiddels een verklaring gegeven naar aanleiding van deze vermeende drugsdeal.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-628a4f30d2e70 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628a4f30d2e70 img{#fig-628a4f30d2e70 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-628a4f30d2e70 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628a4f30d2e70 img{#fig-628a4f30d2e70 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-628a4f30d2e70 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628a4f30d2e70 img{#fig-628a4f30d2e70 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-628a4f30d2e70 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628a4f30d2e70 img{#fig-628a4f30d2e70 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Drugsdeal

Terwijl de camera's van RTL Nieuws draaien, komt minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ernst Kuipers naar buiten waggelen. Echter blijkt Kuipers niet de hoofdrolspeler in deze korte thriller op het Binnenhof. De echte sterren zijn twee mannen rechts in beeld: ogenschijnlijk een chauffeur en iemand die aan komt lopen. Per geheimzinnige handdruk wordt er vervolgens iets afgeleverd.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

'Kabouterpost'

En het internet zou het internet niet zijn als er niet in razend tempo allerlei wilde verhalen zouden rondgaan. En zo geschiedde. Veel mensen op Twitter waren er namelijk van overtuigd dat zij live getuige waren van een heuse drugsdeal. Gevalletje kabouterpost, pontificaal op het Binnenhof.

"Hoe duidelijk wil je het hebben dat het een stel criminelen zijn daar in Den Haag", aldus een van de reacties. "Let wel dat de dealer vervolgens ook nog eens naar binnen gaat!"

Andere reacties zijn minder serieus, maar zeker niet minder vermakelijk. Zo ging de hashtag #Hofleverancier rond, werd Ernst Kuipers omgedoopt tot 'Ernst Snuivers' en stelde iemand dat 'de nieuwe RIVM-modellen in poedervorm' werden afgeleverd. Kortom, de 'deal' was voer voor speculaties en theorieën, tot groot vermaak van de casual Twitteraar.

AIVD

En nu kun je de boel de boel laten, maar je kunt ook uit proberen te vogelen wat er daar nu exact gebeurde. Zoals journalist Sven van der Meulen van onderzoeksplatform Vrije Vogels. Want wie zijn precies de mannen in het filmpje? En de vraag der vragen: wat werd er nou uitgewisseld tussen die twee. Van der Meulen belde wat rond en kreeg uiteindelijk een aantal antwoorden.

"Op het internet wordt gesuggereerd, en die suggestie begrijp ik wel, dat het een dealer zou zijn die drugs zou overhandigen", legt Van der Meulen iemand van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst voor. Als de journalist later teruggebeld wordt door iemand anders van de AIVD, komt de dienst met een verklaring.

Napoleon

"Het zijn medewerkers van Algemene Zaken en de een geeft de ander een Napoleon-bal", aldus de vrouw aan lijn. "Zo'n zuurtje. That's it. (...) dus het zijn collega's die elkaar een snoepje geven."

Op de vraag van de journalist waarom het dan "zo raar wordt gedaan", antwoordt de AIVD-medewerkster dat ze dat niet weet. "Geen idee, dat weet ik niet. Ze geven elkaar een snoepje, ja."

Napoleon dus, als we de dienst mogen geloven. Toch een stuk minder spannend dan een envelopje vol partypoeder bestemd voor wat ministers die een nachtje willen wausen op het Catshuis.

Studio 100

Van der Meulen bijt zich wel vaker vast in misstanden, mysteries en andere zaken. Samen met Belgische krant Het Laatste Nieuws opende hij bijvoorbeeld de jacht op een acteur die zich schuldig zou hebben gemaakt aan kindermisbruik. De Belgische man zou de afgelopen twintig jaar tal van rollen hebben gespeeld in producties van Disney, VRT, VTM en Studio 100. Laatstgenoemde is het Belgische amusementsbedrijf dat onder andere Samson & Gert, Kabouter Plop, Mega Mindy, K3 en Piet Piraat onder z'n vleugels heeft.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws