Het laatste woord over 2G of 3G is nog niet gesproken, zo blijkt wel. Ter verduidelijking: bij 3G krijgen mensen een coronatoegangsbewijs als ze gevaccineerd, genezen of de afgelopen 24 uur negatief getest zijn. Bij 2G valt die laatste optie weg. Mensen met een negatieve test krijgen dan geen geldige qr-code meer.
Voor de lockdown, toen men nog een pilsje kon drinken in de kroeg, gold in Nederland het 3G-beleid. 2G is echter volop onderwerp van gesprek. Zo sprak de nieuwe Zorgminister al even over 2G tijdens de laatste persoconferentie. Hij denkt dat het striktere beleid, waarbij ongevaccineerde mensen zonder bewijs van herstel verder worden buitengesloten van het openbare leven, "absoluut gaat helpen bij het sneller en langer openhouden van sectoren."
'Moeilijker te verdedigen'
Maar of Kuipers er nog net zo over denkt als toen, valt te betwijfelen. Onderzoekers van de TU Delft hebben zowel het 3G- als het 2G-beleid onder de loep genomen. Wat blijkt? Beide systemen remmen op dit moment nauwelijks het aantal besmettingen. "Op basis van ons onderzoek wordt het 2G- of 3G-beleid moeilijker te verdedigen", stelt onderzoeksleider Niek Mouter van de TU Delft tegen de NOS.
Wanneer er 2G zou worden ingevoerd op alle plekken behalve op het werk en in scholen, zou het welbekende reproductiegetal (Het R-getal) volgens het onderzoek slechts dalen met 10%. En dat is nog het meest gunstige scenario. Bij 3G zou het gaan om een afname van 5%.
Deze schattingen zijn zelfs nog optimistisch, zo stelt onderzoeker Niek Mouter. Uit gedragsonderzoek zou volgens hem ook blijken dat wanneer ongevaccineerden geen toegang meer krijgen tot cafés en kroegen (2G), zij andere manieren zoeken om elkaar te ontmoeten. Als je dat nog meerekent, valt die daling van 10% nog lager uit.
Nieuwe variant
De voornaamste reden waarom het toegangsbewijs minder effectief blijkt, is de nieuwe omikronvariant. De effectiviteit van vaccins is afgenomen en ook de booster biedt minder bescherming dan bij eerdere varianten. Mouter: "Stel dat we nu een kneitergoed omikronvaccin krijgen, dan verandert de situatie mogelijk."
Wat mogelijk wel zou helpen, is 1G. Daarbij moet iedereen, de gevaccineerde én ongevaccineerde medemens, zich laten testen voor toegang. Volgens het onderzoek daalt het R-getal dan met 45%. Maar zelfs dan krijgen we in Nederland het reproductiegetal niet onder de 1.
Het is afwachten wat het onderzoek betekent voor het standpunt van dit kabinet wat betreft de toegangsbewijzen. En dan in het bijzonder dat van 2G-voorstander Ernst Kuipers.
- NOS
- Pro Shots/Jules van Iperen