Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Weg met de mondkapjes in het OV en het 1G-beleid bij evenementen

Het lijkt er sterk op dat de laatste nog geldende maatregelen worden afgeschaft. En vrij rap ook.

Afschaffen

Er kunnen reeds pilsjes genuttigd worden in de kroeg, het qr-toegangsbewijs is bijna nergens meer nodig en als je een pak vla bij de Appie haalt, kun je van de meeste mensen zien of ze lachen of chagrijnig zijn. Ja, het leven voelt weer bijna normaal. Met nadruk op 'bijna', er zijn immers nog een aantal regels van kracht. Maar niet voor lang, als het aan het kabinet ligt.

23 maart

De hoge heren en dames in Den Haag willen namelijk komende dinsdag besluiten om per woensdag 23 maart de laatste coronaregels de prullenbak in te mieteren. Nou ja, in de ijskast zetten is wellicht een betere uitdrukking. Als we één ding hebben geleerd van de afgelopen twee jaar, is het wel dat het nooit zeker is óf, en zo ja, wanneer het kabinet met nieuwe regels komt, mocht de situatie weer veranderen.

En ook goed om in je achterhoofd te houden: het OMT moet haar zegje nog doen over de kwestie. Dit gebeurt komende vrijdag.

Geen mondkapjes en doei-doei 1G

De politiek is in ieder geval optimistisch. Vanaf de 23ste hoeven Nederlanders zoals het nu lijkt geen mondkapje meer op in de trein en wordt het 1G-beleid (iedereen testen) voor grote evenementen binnen afgeschaft. Enkel in het vliegtuig moet men nog een kapje voor de mond dragen, maar dat heeft met Europese regelgeving te maken.

Wat wel blijft: adviezen. Geen bindende regels waar je een boete voor kunt krijgen, maar slechts wat aanbevelingen. Voorbeelden daarvan: testen bij klachten, thuisblijven bij een positieve test, in quarantaine als iemand in de directe omgeving besmet is. Moet allemaal niet, wordt wel aangeraden.

Tot slot vervalt het advies om de helft van de tijd thuis te werken zelfs al op15 maart, in plaats van de 23ste.

Komende dinsdag maakt Ernst Kuipers officieel bekend waartoe het kabinet heeft besloten. Naar alle waarschijnlijkheid niet in de bekende persconferentie om zeven uur 's avonds, maar tijdens een kort moment in de middag.

Nieuws
  • NOS
  • iStock, Andres Victorero