Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Overal in Nederland horeca en winkels open ondanks maatregelen

In heel Nederland beginnen allerlei winkels en horecazaken hun deuren open te gooien, tegen het advies van de overheid in. ‘We zijn onderhand de joker van Europa geworden. Het is gewoon lachwekkend.’

Overal in Nederland horeca en winkels open ondanks maatregelen

Op steeds meer locaties in Nederland gaan horecazaken en andere winkels hun deuren openen, tegen het beleid van het kabinet in. De Nederlandse ondernemers moeten als enige in Europa hun deuren gesloten houden, waardoor ze veel klanten naar buurlanden zien vertrekken. Veel van hen zien het als onbegrijpelijk en weigeren dan ook gesloten te blijven.

In Valkenburg gaat vandaag al een protestactie van start. Van 10.00 uur tot 16.00 gaan winkels en horeca open. In de Limburgse regio hebben ondernemers niet alleen last gehad van de coronamaatregelen, maar ook van de watersnood van het afgelopen jaar. De situatie voor hen is dan ook nijpend.

Burgemeester Daan Prevoo begrijpt de problemen en gaat daarom niet ingrijpen tijdens de demonstratie. Mits men zich aan de basismaatregelen tegen het coronavirus houdt, zullen er geen boetes uitgedeeld worden.

Lachertje

Ook elders in het land gaan de deuren open. Laurens Meyer, een van de grootste kroegbazen in Europa, geeft aan dat veel bedrijven het niet meer pikken. "Je merkt aan alles dat de lockdown in Nederland op zijn einde loopt”, zegt hij in gesprek met het AD. “Het verzet groeit, men is er klaar mee. En dat zal zaterdag te zien zijn. Steeds meer burgemeesters en regionale overheden geven aan niet te zullen handhaven als horecaondernemers de deuren opengooien. Die oproep verspreidt zich nu als een olievlek door het land. Als Den Haag slim is, vertellen ze morgen dat de horeca toch tot 17.00 uur open mag blijven. Dan heeft de hond weer een bot en is ‘ie weer even rustig.”

De verwachting is dat de horeca alsnog gesloten moet blijven en dat niet-essentiële winkels alleen op afspraak mogen worden bezocht. In een persconferentie vanavond zal bekendgemaakt worden welke maatregelen er vanaf morgen precies zullen gelden.

Nieuws
  • NOS, AD
  • Pro Shots