Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Haagse bronnen: 'Dit worden de versoepelingen vanaf komende zaterdag'

Terwijl de druk vanuit de maatschappij toeneemt, wordt er volop gespeculeerd over eventuele versoepelingen. Haagse bronnen zeggen inmiddels te weten wat het kabinet vrijdag gaat aankondigen.

Versoepelingen

Nederland zit alweer een tijdje op slot. Winkels mogen hun spulletjes niet verkopen, de lichten in de restaurants en kroegen blijven uit en ook de hogescholen en universiteiten zijn alweer even dicht. Tot groot ongenoegen van veel Nederlanders.

Niet gek dat er vol spanning wordt uitgekeken naar vrijdag 14 januari: het moment waarop het 'nieuwe' kabinet haar eerste persconferentie zal houden. Vanaf nu niet meer met De Jonge als vaste sidekick van Rutte, maar met Ernst Kuipers als nieuwe Zorgminister.

Lekken

Maar tradities zijn tradities. Dat betekent dat de te nemen maatregelen, of in dit geval: eventuele versoepelingen, van tevoren worden gelekt naar de media. Ook nu lijkt dat het geval.

Haagse bronnen zeggen onder andere te weten dat zowel het hoger onderwijs als de mbo-scholen weer fysiek les mogen geven, aldus De Telegraaf. Dat was al eerder toegestaan voor het lager onderwijs, de middelbare scholen en buitenschoolse opvang.

Horeca blijft op slot

Sinds het begin van de meest recente lockdown, deze begon op 19 december, is de druk vanuit de detailhandel gigantisch toegenomen. Het water staat mensen aan de lippen en zowel belangenorganisaties als gemeenten geven aan begrip te hebben voor winkeliers die ondanks het verbod gewoon hun deuren weer opengooien. Meerdere burgemeesters hebben zelfs gezegd niet te zullen handhaven bij overtredingen. Ongeacht de maatregelen.

Haagse bronnen geven echter aan dat de winkels ook vanaf komende zaterdag niet 'als vanouds' open mogen. Winkelen op afspraak zou daarentegen wel weer op het menu komen. Daarnaast schijnt er meer ruimte te komen voor sport. Hoe en wat precies, is niet bekend. Sectoren die vol in de harde lockdown blijven, zijn volgens de laatste geluiden de horeca en cultuursector.

Komende vrijdag om 19:00 wordt officieel bekendgemaakt of, en zo ja, welke versoepelingen er worden doorgevoerd.

Nieuws
  • De Telegraaf
  • Pro Shots/NL Beeld