Peter! Je eigen biografie, daar word je zeker...
“...foxwild, ja. Vijftien jaar lang was ik al van plan een boek over mezelf uit te brengen, maar het kwam er nooit van. Tot ik het terloops ter sprake bracht in gesprek met schrijver Mark Koster. Ik ken hem al jaren. Onder meer van zijn stukjes in de Quote.
Toen ik hem vroeg of hij mijn biografie wilde schrijven, antwoordde hij eigenlijk meteen ja. Om een zo compleet mogelijk beeld van mijn leven te kunnen schetsen, is hij het laatste half jaar intensief met mij op pad geweest. Hij heeft zelfs bij ons geslapen.”
En? Wat staat erin wat we nog niet van je weten?
“Ach jongen, zoveel. Hoe ik het voor elkaar krijg gratis een Rolls-Royce te rijden. Hoe ik na 75 biertjes nog steeds rechtop kan staan. Mijn broer, mijn zus en mijn ex-vrouw komen ook aan het woord. Maar het heftigste gaat over mijn jeugd. Ik heb een kutjeugd gehad. Ik heb echt in armoede geleefd.”
Op de achterkant lezen we dat je als kind soms niet eens te eten kreeg.
“Nee. Omdat daar geen geld voor was. Moest ik zonder warm eten naar bed. Mijn ouders hadden, met de broer van ons pap, een klein campinkje. Ons pap was de harde werker zonder centen. Zijn broer was gehaaider. Die had het veel breder. Dat soort dingen lees je allemaal terug in het boek.”
Bijzonder eigenlijk dat je bent uitgegroeid tot succesvol zakenman.
“Ach, van kinds af aan zat het ondernemerschap al in me. Rond m’n dertiende werkte ik ’s zaterdags bij de keurslager. Verkocht ik ’s zondags op braderieën hamburgers voor m’n eigen. Ander voorbeeld: op m’n zestiende kwam ik thuis zonder mijn brommer. Vroeg mijn moeder: Waar is hij gebleven? Antwoordde ik: hier, in mijn binnenzak. Had ik hem verkocht. Van het geld dat ik daarmee verdiend had, kocht ik gewoon weer een andere brommer. En die verkocht ik ook weer.”
Behalve je boek heb je ook je eigen drankje uitgebracht.
“Ja, ’t Gilliske. Een lekker likeurtje. Dat hebben we laten maken bij een destileur, of hoe noemen ze zo’n drankiemand? Een destillateur, ja. Ik moet eerlijk zeggen: hij drinkt lekker weg, hoor. Hij is online te bestellen via de Hatseflats Shop. Daar kun je ook hoodies kopen, onderbroeken, sokken, paraplu’s, noem maar op.”
En dan komt er ook nog een fanweekend aan.
“Komend weekend, ja. Van vrijdag tot met zondag, op park Prinsenmeer in Ommel. Mensen kunnen dus blijven slapen. Tijdens de feestavonden zijn er optredens van Henk Damen en Rob van Daal. En die zanger met wie ik een eigen liedje heb gemaakt. Kom, hoe heet ie ook alweer? Joost. Joost huppeldepup. Ach, ik kom er zometeen wel op. Vrijdagavond begint het dus. Netjes met dat ding dat je moet laten zien, die app. Zelf ben ik er de hele avond bij. Peter opent de bar. Degenen die het willen, kunnen dan een fotootje laten maken. En zaterdagmiddag is de verkoop van allerlei merchandise. O, Dave Joosten heet ie!”
We horen het al. Het geld stroomt weer binnen dus?
“Nou, het kost ook een hoop, hè. Ik doe het niet voor het geld. Snap je?
Ik ben wel een ondernemer, maar ik doe ook een hoop uit liefdadigheid. Ik doe het voor de mensen. Daar krijg ik positieve energie van.”
Tot slot. Hoeveel boeken denk je te verkopen?
“De eerste druk is al weg. Honderdduizend stuks. We hebben van die mooie dingen laten maken; Peter als zo’n kartonnen beeld. Die komen in al die boekenwinkels vooraan te staan. Kom je binnen, dan kom je Peter tegen. Met zijn boek in zijn hand. Dus ja, ik denk dat het ontploft. En ik ga – op mijn website staan de adressen –in geloof ik 35 boekwinkels signeren. Nicolletje gaat mee, fotootje erbij, huppekee!”
Wat zeggen we dan?
“Ik word er foxwild van.”
Vanaf aanstaande dinsdag (2 november) ligt de biografie Peter Gillis: Massa is Kassa, van uitgeverij Vesper Publishing in de winkel. Prijs: 19,95 euro.
- SBS6