Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

8 jaar cel voor vader die drie dochters jarenlang meerdere keren per week misbruikte

Johan J., een 51-jarige Meerkerker (UT), is tot acht jaar cel veroordeeld. De man geeft toe dat hij zijn drie dochters jarenlang meerdere keren per week misbruikte en verkrachtte toen ze tussen de 8 en 17 jaar oud waren.

Verkrachting

Het gaat om "één van de meest ernstige vormen van seksueel misbruik", aldus de rechter. Ook benoemde hij dat de man op "zeer ernstige en grove wijze" inbreuk maakte op de lichamelijke integriteit van zijn eigen dochters.

Mede door deze feiten, die de rechtbank als "schokkend" omschrijft, valt de straf van acht jaar cel hoger uit dan de zes jaar die het OM eiste. Bovenop de celstraf komt nog een contactverbod van vijf jaar, plus een schadevergoeding die de man aan zijn dochters moet betalen.

Jarenlang, meerdere keren per week

Wat de kwestie extra gruwelijk maakt, is dat het misbruik jarenlang heeft kunnen plaatsvinden. Dat begon bij één dochter in 2008. Zij vluchtte na vijf jaar het huis uit naar haar opa en oma, om vervolgens aangifte tegen haar eigen vader te doen. Wegens gebrek aan bewijs kwam het destijds niet tot een vervolging.

Het misbruik stopte dan ook niet na deze aangifte: Johan J. vergreep zich aan zijn twee andere dochters. Zij waren tussen de 8 en de 17 jaar toen ze meermaals per week door J. werden misbruikt en verkracht.

'Je hebt onze jeugd afgepakt'

"Twintig jaar lang heb jij je gang kunnen gaan", zei een van de dochters tijdens de laatste zitting voor het vonnis, schrijft het AD. "Daar komt nu een eind aan. Je hebt ons onze jeugd en maagdelijkheid afgepakt, maar ook ouders die van ons houden. Wij moeten de rest van ons leven leven met slechte herinneringen."

Verminderd toerekeningsvatbaar

Eigenlijk zou Johan J. negen jaar cel krijgen, in plaats van de acht die hij nu moet zitten. Echter hebben betrokken deskundigen geconcludeerd dat hij vanwege een lichte verstandelijke beperking verminderd toerekeningsvatbaar is. De straf valt hierdoor iets lager uit.

Misdaad
  • NOS, AD, RTV Utrecht
  • Pro Shots/Toin Damen