Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Uitspraak rechter bekend: Maxime Meiland vs. vermeende verkrachter

Net als moeder Erica en vader Martien liet ook Maxime een biografie over haar leven schrijven. In het boek 'Maxime: misbruikt, ontspoord en nu... gelukkig!' gaat een passage over een mogelijke verkrachting die de Meiland-telg op haar vijftiende zou hebben meegemaakt. De vermeende 'verkrachter' had echter een hele andere lezing van de gebeurtenis en spande een zaak aan tegen de jongste dochter van de Meilandjes.

Maxime Meiland

De man - die in het boek niet bij naam wordt genoemd - eiste van Maxime een rectificatie en een schadevergoeding van zo'n 90.000 euro. Daarnaast wenste de vermeende dader ook nog dat het boek volledig uit de handel zou verdwijnen.

Uitspraak

Vrijdagochtend liet de rechtbank in Den Haag weten dat Maxime Meiland de zaak heeft gewonnen. De Meiland-telg hoeft de vermeende verkrachter geen schadevergoeding te betalen, het boek hoeft niet te verdwijnen uit de schappen en óók de gewenste rectificatie is niet nodig.

Toch is de man niet van plan het hierbij te laten. Via zijn advocaat Peter Schouten laat hij weten door te gaan met de bodemprocedure. "En in een bodemprocedure kun je bewijs aanleveren, getuigen horen", aldus Schouten. Daaraan voegde de advocaat toe bezig te zijn met een onderzoek.

Volgens de advocaten van Maxime, Sébas Diekstra en Allon Kijl, was deze uitspraak 'de enige juiste vanuit juridisch oogpunt'.

"Het is goed om te constateren dat de voorzieningenrechter alle vorderingen van de eiser heeft afgewezen. Toewijzing van de vorderingen zou een ongekende beperking van de vrijheid van meningsuiting hebben opgeleverd. Als de rechter anders zou hebben beslist, dan zouden andere slachtoffers mogelijk ook niet meer naar voren durven te treden vanwege de dreiging van juridische consequenties", aldus de verklaring van Diekstra en Kijl.

Aangifte tegen Maxime

De man in kwestie besloot aangifte te doen tegen de jongste dochter van de Meilandjes nadat het boek in de schappen belandde. Hij herkende zichzelf als de beschreven 'dader' en zegt dat hij daar ook op werd aangesproken door anderen in zijn omgeving.

Al snel werd echter duidelijk dat de man een compleet andere lezing heeft van de gebeurtenissen; hij stelt dat de vrijpartij met goedkeuring van beide kanten heeft plaatsgevonden. Er zouden zelfs meerdere getuigen zijn. Zowel hijzelf als Maxime was destijds 15 jaar oud.

"Ik ben als persoon misbruikt voor haar boek", aldus de man in een interview met weekblad Story. Het is afwachten of hij via een bodemprocedure alsnog zijn gelijk haalt. Tot die tijd ligt het boek van Maxime nog gewoon in de schappen, inclusief de veelbesproken passage.

Entertainment
  • De Gelderlander, De Telegraaf, Story
  • NL Beeld / Patrick van Emst