Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kroongetuige-advocaat Onno de Jong: 'Rutte is ongelofelijk naïef'

Advocaat Onno de Jong haalt stevig uit naar Mark Rutte. De demissionair minister-president zou mogelijk doelwit zijn van een aanslag of ontvoering uit de hoek van de georganiseerde misdaad, maar voelde niet zoveel voor het opschalen van zijn beveiliging. "Ongelofelijk naïef" en "bijzonder kwalijk", vindt de advocaat van de kroongetuige in het Marengo-proces.

Onno de Jong

Aan tafel bij talkshow Op1 schetst Yelle Tieleman, misdaadverslaggever van het AD, de situatie over de dreiging rondom Rutte. Volgens Tieleman is er zo'n maand geleden informatie naar boven gekomen over een dreiging uit de hoek van de georganiseerde misdaad - naar verluidt de Mocro Maffia, die dermate serieus is dat de beveiliging van de demissionair premier opgeschaald moest worden.

'Rutte voelde daar niet veel voor'

Maar volgens Tieleman voelde Rutte daar niet zo veel voor: 'Hij zei: waar zit 'm dat dan in?' en 'Ik vind het niet concreet genoeg'. De demissionair premier wilde bovendien geen zichtbare beveiliging, aldus de AD-journalist.

'Ongelofelijk naïef'

Ook te gast bij Op1 was Onno de Jong, advocaat van Nabil B., kroongetuige in het Marengo-proces. Meerdere mensen die bij deze zaak betrokken waren, zijn inmiddels slachtoffer geworden van een dodelijke aanslag: de broer van de kroongetuige, advocaat Derk Wiersum en misdaadjournalist en vertrouwenspersoon van B. Peter R. de Vries.

De Jong heeft dan ook een uitgesproken mening over Ruttes houding ten opzichte van beveiliging.

"Ik vind het, zeker als minister-president, van een ongelofelijke naïviteit getuigen, als je onder die situatie, ook als je dus praat met diensten, die zeggen van: ‘Er is een dreiging’, dat je dan blijft volharden in je mening van: ‘Nou, ik hoef dat allemaal niet zo.’"

'Bijzonder kwalijk'

Naast naïef vindt Onno de Jong het ook bijzonder kwalijk dat de demissionair minister-president zich op deze manier opstelt.

De Jong: "Ik zie hem daar op die foto, de minister-president vrolijk op z’n fietsje inderdaad z’n appeltje eten. Daarmee schept hij het beeld, en laat ‘ie het beeld in stand, dat we hier in Nederland, dat het zo’n gezellig gaaf landje is waar dit soort dingen niet gebeuren. Maar laten we even wel wezen: er is al een politicus vermoord, er is een filmmaker vermoord, er is een broer van een kroongetuige vermoord, er is een advocaat vermoord, er zijn journalisten vermoord. Laatst nog Peter R. De Vries. Hoeveel mensen moeten er nog vermoord worden voordat het kopstuk van onze samenleving, de minister-president, gaat beseffen dat beveiliging bij zijn functie hoort."

Inmiddels, en volgens AD-verslaggever Yelle Tieleman na zwaar aandringen van betrokken diensten, is de beveiliging van Rutte wel degelijk opgeschaald. Zichtbaar en onzichtbaar.

Nieuws
  • Op1
  • Pro Shots/Toin Damen