Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Justitie eist 27 jaar tegen Syrische vluchteling voor executie militair

De strafeis tegen Ahmad al K. is bekend. Justitie eist dat de Syrische vluchteling een gevangenisstraf van 27 jaar krijgt voor zijn betrokkenheid bij het doodschieten van een militair.

Ahmad al K.

Het slachtoffer betreft een Syrische militair die in 2012 door meerdere mensen zo'n zesentwintig keer beschoten werd. Zowel met een revolver, als met een AK-47. Volgens justitie is er sprake van een oorlogsmisdrijf. Daarnaast zou Al K. (49) ook nog eens schuldig zijn aan het leidinggeven aan een terroristische organisatie.

Vluchteling

Al K. is een Syrische vluchteling die in 2013 naar Nederland kwam. Dit nadat hij uit het Syrische leger was gedeserteerd en daarna vermoedelijk leiding gaf aan een strijdgroep gelieerd aan Jabhat al-Nusra, een jihadistische terreurorganisatie. Ten tijde van de executie zou Al K. daar de touwtjes in handen hebben, aldus justitie.

Gruwelijke daad vastgelegd

Tijdens de rechtszaak werd er ook een video vertoond van de executie; de afbeelding boven dit artikel betreft een screenshot daaruit. Op de beelden is te zien dat de militair naar de rivier de Eufraat wordt gereden. Geboeid en gewond. Bij de rivier wordt er door meerdere mensen op hem geschoten. Zesentwintig keer, om precies te zijn. Het filmpje dient logischerwijs als belangrijk bewijsstuk in de zaak.

Al K. zelf beweert overigens dat hij de militair nooit heeft geraakt. Hij zou expres mis hebben geschoten en alleen mee hebben gedaan omdat hij onder druk stond van anderen. Niet waar, zegt het OM. Na een analyse van de beelden stelt het Openbaar Ministerie dat Al K. de militair minstens een keer heeft geraakt.

Jaren met vrouw en kinderen in Zeeland gewoond

De nu 49-jarige Al K. zit sinds 2019 vast, maar woonde daarvoor jaren met zijn vrouw en zeven kinderen in het Zeeuwse dorp Kapelle. Justitie kwam hem in 2016, naar aanleiding van een Duits strafrechtelijk onderzoek, op het spoor.

Misschien ook voor jou:
Hof oordeelt: Haagse Steker was geen terrorist en krijgt geen celstraf
Nieuws
  • NOS
  • Videostill executievideo