Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hof oordeelt: Haagse Steker was geen terrorist en krijgt geen celstraf

De 34-jarige Syrische vluchteling Malek F., ook wel bekend als de Haagse Steker, krijgt geen celstraf voor zijn steekpartij in 2018. In plaats daarvan krijgt hij tbs en dwangverpleging.

Hof oordeelt: Haagse Steker was geen terrorist en krijgt geen celstraf

In mei 2018 stak Malek F. drie voorbijgangers neer rond het Johanna Westerdijkplein in Den Haag. Daarna zette hij met het bebloede mes in de hand een sprintje in richting twee andere voetgangers terwijl hij Allahoe akbar schreeuwde. Het tweetal wist te ontkomen, waarna F. in de boeien werd geslagen, maar de drie andere slachtoffers moesten zwaargewond naar het ziekenhuis. Kort voor de aanslag schreef Malek F. op Facebook dat ‘alle ongelovigen moeten lijden’.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

Bij de rechtszaak in 2019 kreeg men al snel in de gaten dat er iets niet in de haak was met F. en dat hij waarschijnlijk compleet ontoerekeningsvatbaar was tijdens en voorafgaand aan de steekpartij. F. vertelde in de rechtszaal dat hij de aanvallen ‘in opdracht van de duivel’ pleegde. “Een kraai gaf me het signaal dat ik mensen moest steken”, verklaarde hij later. Volgens een psycholoog en een psychiater handelde F. vanuit een psychose en leed hij aan schizofrenie. De rechtbank oordeelde dat F. volledig ontoerekeningsvatbaar was en gaf hem daarom geen celstraf maar dwangverpleging.

Het OM was het er niet mee eens en meende dat F. wel degelijk terroristische trekjes had. Er volgde een hoger beroep, waarbij ze 15 jaar cel en tbs eisten. Het hof luisterde echter net als de rechtbank naar de medici en oordeelde opnieuw dat F. ontoerekeningsvatbaar was en dat dwangverpleging de juiste oplossing was.

Misdaad
  • nos.nl, omroep west
  • iStock