Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Maximale strafeisen voor ‘ontvoering-light’

Een stroomstootwapen, traangas, handboeien, skibril; de ontvoerders van een 15-jarige jongen waren heel wat van plan, maar de verdediging rept van een ‘ontvoering-light’. Dat laatste kun je niet zeggen over de strafeisen...

Ontvoering

*Politieagenten beëindigen de ontvoering op de snelweg.

Nietsvermoedend wilde een 15-jarige jongen vorig jaar januari naar school fietsen. Een ladder blokkeerde zijn tweewieler, een vrouw vroeg of hij even kon helpen diezelfde ladder in het gereedstaande busje te tillen. Geen probleem, maar toen hij het busje naderde, gingen de deuren open en werd hij naar binnen gesleurd. Volgens justitie ging het gegil van de knaap ‘door merg en been’. Hij moest vanuit Amsterdam naar een vakantiehuis in Langbroek (provincie Utrecht) worden gereden, maar kwam daar nooit aan.

Vrijwel de hele rit is gefilmd, de politie kon de ontvoering al op de snelweg, na ongeveer drie kwartier, beëindigen. “Het slachtoffer moet vanaf het moment dat hij werd gegrepen tot aan zijn bevrijding doodsangsten hebben uitgestaan,” stelde de verdediging van de 15-jarige. “De langste minuten van zijn leven. (...) Het slachtoffer en zijn naasten is angst aangejaagd. Zoals de moeder van het slachtoffer op zitting verklaarde: de jongen, zijn ouders, zus en broertjes gingen door een hel.”

Dat staat haaks op de verklaring van de 15-jarige toen hij net was bevrijd. Toen had hij de ontvoerders ‘eigenlijk wel heel lief’ genoemd. Hij was overigens geen willekeurig slachtoffer. Hij zou betrokken zijn geweest bij een woninginbraak in Amsterdam waarbij een paar ton was buitgemaakt. De ontvoerders zouden met de kidnapping op hun beurt twee ton willen verdienen. Zover kwam het dus niet en hoewel advocaat Nihad El Farougui rept over een ‘ontvoering-light’, heeft het OM tegen de in totaal zeven verdachten celstraffen tot zes jaar geëist. Uitspraak: 13 mei.

Misdaad
  • ANP, NL Beeld