Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

OM komt met strafeisen in zaak rond martelcontainer: ‘Keihard, niets en niemand ontziend’

Het OM komt vandaag met strafeisen tegen Roger ‘Piet Costa’ P. en zijn bende. Ze worden onder andere verdacht van het opzetten van een zogenaamde ‘martelcontainer’: “Hier wordt de totale macht over anderen georganiseerd, de macht om ze te vernederen, te martelen en zo op de knieën te dwingen.”

OM komt met strafeisen in zaak rond martelcontainer: ‘Keihard, niets en niemand ontziend’

In juni 2020 werd in de Wouwse Plantage een zeecontainer ontdekt die was ingericht als martelkamer, met een tandartsstoel waarin slachtoffers konden worden vastgebonden, en een snoeischaar en takkenzaag om ze aan het praten te krijgen. In totaal werden er negen mannen aangehouden.

Het gaat onder andere om kopstuk Roger P. (‘Piet Costa’). Hij werd tegelijkertijd met een drietal anderen in de boeien geslagen. Ene Wiliam ‘Billy’ Jan H., ‘Rotterdamse’ Hassan M. en een verklaard tegenstander van Ridouan Taghi: Robin van O. De zaak tegen die laatste is uitgesteld, omdat hij terminaal ziek zou zijn. Tegen de rest presenteert het OM vandaag hun strafeisen.

Drugsgebruik

Het proces Douglasville tegen de bende van Piet Costa getuigt volgens de officier van justitie van de ‘weerzinwekkende, maar kennelijk niet te vermijden effecten van de cocaïnehandel’. Hij waarschuwde daarnaast over de gevolgen van een maatschappij waarin mensen frequent cocaïne gebruiken.

“Intussen is het de vraag hoeveel mensen onder ogen willen zien dat er wel degelijk een verband is tussen hun cocaïnegebruik – ongeacht of het is om te feesten, werkstress aan te kunnen of psychische problemen te onderdrukken – en de onderwereld die graag aan de vraag voldoet, maar wel volgens haar eigen regels: corrumperend, ondermijnend, keihard, niets en niemand ontziend”

Container

Het proces draait grotendeels om cocainëhandel, maar vandaag was er grote aandacht voor de zogenaamde ‘martelcontainer’. Eerder werd informatie uit een rapport van TNO openbaar gemaakt, waaruit bleek dat die container uiterst professioneel was geïsoleerd. “De inrichting blijkt geen amateurwerk, de geluidsisolatie in de containers is met kennis van zaken aangebracht”, stond daarin. Hoe hard er ook geschreeuwd werd, niemand zou kunnen horen wat zich in de container afspeelde.

De bende beschikte ook over gestolen politie-uniformen en blauwe zwaailichten. Daarmee wilden ze zich voordoen als agenten om beoogde doelwitten op te pakken en naar de martelcontainer en een aantal andere containers - ingericht als cellen - te brengen. Dit zou allemaal georganiseerd worden door een soort arrestatieteam dat door de criminelen zelf het ‘A-team’ werd genoemd.

Het interieur van de martelcontainer.

‘Iedereen gaat liggen’

Het bewijs in de zaak komt grotendeels voort uit ontgrendelde Encrochat-berichten. Daarbij konden agenten live meelezen met de berichten die verschillende criminelen naar elkaar stuurden. Zo werd al snel duidelijk dat P. van plan was om met een aantal mensen af te rekenen. “Iedereen gaat liggen, geloof me”, zou hij hebben gestuurd. “Ze moeten dood, tot hun hond toe”.

Misdaad
  • Politie